1 Mayıs 2009 Cuma

LİMONLU SORBE


Fotoğrafı görünce ağzınız sulanıp dişleriniz kamaştı değil mi? Neden böyle oluyor acaba limonun ismini birinin telffuz etmesi bile yeter bazen, ilginçtir tabi... araştırma konusu olabilir bence. Konumuza dönmeden önce konu dışı birşey daha yazayım; beni tanıyan ve sitedeki yazılarımı okuyan bazı arkadaşlar (onlar kendilerini bilir) nedense yazılarımla dalga geçer oldular. Evet konuşur gibi yazıyor olabilir ama bu sizin benim taklitimi yaparak okumanızı gerektirmiyor burdan duyrulur :)


Limonlu sorbe, sorbeyi dondurmadan ayıran en büyük özellik içinde yumurta süt yada kremanın kullanılmamasıdır. Gerçi bu tarifte yumuratanın akı var oda hafif kıvam katmak adına ama genelde tercih edilmez. Limonatayı çok sevmemden dolayı, önceliği limonlu sorbeye verdim. 1 gece buzlukta beklettim ama siz 3-4 saat bekletsenizde olur. Ertesi gün ise yarım saat aralıklarla 4 defa mutfak robotuyla 1-2 dk karıştırdım. Son periyotta yumurta akını ekleyip yine mutfak robtunda 15 dk karıştırdım ve buzlukta 4 saat beklettim. Yaz aylarının en güzel ferahlatıcılarından biri, denemenizi şiddetle tavsiye ederim...









malzemeler
  • 1 su bardağı toz şeker (200 gr)
  • 1+1/4 su bardağı su (300 ml)
  • 1 yumurta akı
  • 4 limon
yapılışı
  1. Şekeri ve suyu bir tencereye koyun şeker iyice eriyene kadar karıştırın.
  2. 2 limonun kabuğunu ince ince soyun tencereye koyup iki dakika pişirin. Ateşten alıp soğumaya bırakın. soğumayı hızlandırmak için buz dolu bir kaba oturta bilirsiniz.
  3. Limonların suyunu sıkıp soğumuş şuruba ekleyip süzün. donduktan sonra ara ara karıştıracağınız için mutfak robotunun kabına koyup en az 3-4 saat buzlukta soğutun.
  4. bu aşamada dondurma makinanız varsa prospektüsünde yazan kurallara göre dondurmanızı yapın.
  5. Dondurma makinanız yoksa mutfak robotunuzun kabında dondurduğunuz sorbeyi 4 defa yarım saat aralıklarla 2 dk çırpın. Her çırpma sonrası yarım saat buzlukta tekrar dondurun. böylece dondurma makinanızın işlevini kendiniz yapmış olacaksınız.
  6. En son çatalla hafifçe çırptığınız yumurta akını sorbeye ekleyip mutfak robotunda pürüzsüz hale gelene kadar 15 dk çırpın.
  7. Yaklaşık 4 saat kadar buzlukta bekletin. nane yapraklarıyla süsleyip servis yapabilirsiniz.
  8. afiyet olsun.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

no taklit yes sorbe!

yeliz dedi ki...

evet aynen. mesaj alındı yane teşekkürler