25 Mayıs 2009 Pazartesi

TİRAMİSU AFFOGATO



 
Tiramisu, ilk keşfettiğim zamanlarda en sevdiğim tatlılardan biriydi ama her sevdiğim şeyin canını çıkardığıdan kim bilir ne zamanlardır adını dahi telaffuz etmiyordum. Taki bu tarife rastlayana kadar. dondurmayı çok sevdiğimden ve tiramsuyu da özlediğimden olsa gerek denemek istedim. Orjinal tarife buradan bakabilirsiniz. Blog ingilizce ama malzemeler az olduğundan kolaylıkla çevirebilirsiniz.


Tiramisu talısını, heleki bu aylarda, birde dondurmalı olarak deneyin derim. Aslın orjinal peynirli kremasıyla pek alakası yok ama metod aynı olduğundan sanırım isim bu yüzden. Affogatoyu açıklamak gerekirse kahveyle dondurmanın karıştırlması diye çevirebiliriz. Kahvenin her halini sevenlerdenseniz mutlaka daha önce duymuşsunuzdur. Hem lezzetli hem serinletici hem de hafif bir tatlı isterseniz buyrun;

2 kup için
malzemeler
  • 1/4 bardak krema yada kremşanti
  • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • 1 fincan kahveli dondurma
  • 1 fincan vinilyalı dondurma (opsiyonel ben karamelli kullandım)
  • 1/2 bardak espresso (kahveyi nasıl seviyorsanız öyle hazırlayın)
  • 4 kedi dili (savoiardi)
  • süs için kahve parçaları
yapılışı
  1. krema ile yapacaksanız krema ve şekeri iyice çırpın. kremşanti ile yapacaksınız istenilen ölçüde krema yerine kremşanti kullanın. kupların dibine kremanın yarısını paylaştırın.
  2. kahveyi normalde nasıl içiyorsanız soğuk olarak hazırlayın. (sütlü, şekerli, sade vs) kedi dillerini istediğiniz büyüklükte kesip bir kasenin için de kahveyle ıslatın.
  3. kremanın üstüne kedi dili, dondurma ve yine krema olarak kuplara paylaştırın.en üstünü de çikolata yada kahve parçalarıyla süsleyin.
  4. afiyet olsun.
bir varmış bir yokmuş;

Hiç yorum yok: