23 Nisan 2009 Perşembe

CEVİZLİ DONDURMA


ard arda cevizli tarif dedim ve işte sözümü tuttum. Ah dondurma ne çok severim seni. Yemeye doyamadığım başka bir yiyecek varmı diye düşünüyorum tabiki yok. Aslında yapması çok zor değil heleki dondurma makinanız varsa kıvamı tutturmak daha kolay ama o bekleme süresi yokmu, işte en zor kısım o. Gidip gelip buz dolabının kapısını açar bi göz atarsınız yada benim gibi her göz atmada bir kaşık götürürseniz, dondurma tam oldu derken bi bakmışsınız dibi gelmiş. Dondurmam çok lezzetli oldu ama cevizin kabukları biraz kalındı ve ben buna aldırış etmeden bol bol koydum. Kabukların kalın olması, dondurmayı biraz buruk yaptı cevizi fazla koyunca da o tat kendinin fazlasıyla belli etti ama olsun yinede dondurmanın hepsi bitti.



Cevizlerin kabuklarının ince olmasına ve lezzetli olmasına dikkat etmelisiniz ve benim gibi cevizi tarifdekinden fazlaca koyarsanız dondurmaya her tadına bakanın 'uf ne kadar cevizli olmuş' demesine biraz sinirlenebilirsiniz. tamam gerçekten biraz fazla koymuş olabilirim bunu herkesin söylemesine gerek yok dimi ama Dondurmalarınızı servis yaparken bu
minik sepetler çok hoş görünüyor yapması da çok pratik, şeker sevenlerdeseniz tadıda güzel mutlaka deneyin derim. Hem ilk bakışta çok zor gibi duruyor ve 'ay nasıl uğraşıp yapıyorsun' dendiğinde ise koltuklarınız kabarıveriyor. Dondurma yapmanın en büyük püf noktası tam yağlı süt, taze yumurta ve biraz sabır. Tabi katacağınız ek malzeme de çok önemli. Bu arada elinizde 4 yumurta akı kalıyor tabiki atmıyoruz hemen sıkıca kapalı bir kavanoza koyuyoruz ertesi gün makaron yapıyoruz hemde iki tertip oldu mu? oldu oldu.
kaynak: martha day'in dünyanın en güzel tatlıları kitabından esinlenilmiştir.







cevizli dondurma
malzemeler
  • yarım su bardağı ceviz
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı tam yağlı süt
  • 1 su bardağı krema
  • 4 yumurta sarısı
  • yarım vanilya çubuğu
yapılışı
  1. sütü ve vanilya çubuğunu (havyarını çıkarıp) küçük bir tencerede ısıtın. dövülmüş cevizleri ekleyin. sütün üzerinde kabarcıklar oluşunca ateşten alın. vanilya çubuğunu çıkarın.
  2. Bir çırpma teliyle yada mikserle yumurta sarılarını şekerle beraber mat sarı bir renk alana kadar çırpın. Çırpmaya devam ederken yavaş yavaş sütü ilave edin.
  3. Karışımı, benmari usulu kısık ateşte karıştırın. Tenceredeki su kaynadığında ve karışım karıştırdığınız kaşığın arkasına yapıştığında ocaktan alın. (yaklaşık 40 dk)
  4. Buzlu su dolu bir kabın içine oturtarak soğumasını sağlayın.
  5. Dondurmanızı akşam yaptıysanız bir gece, sabah yaptıysanız akşama kadar buzlukta bekletmelisiniz.
  6. bu aşamada dondurma makinanız varsa talimatlara uyarak dondurmanızı hazırlayın.
*dondurma makinanız yoksa Öncelikle dondurmayı soğutacağınız kap çok önemli. Kap yayvan geniş ve tercihen paslanmaz çelik olmalı yoksa camda olabilir. Donduracağınız kaba karışımı aktardıktan sonra buzluğu mümkünse en soğuk ayarına getirin. Dondurmayı 6-8 saat buzlukta dondurun. İyice donduktan sonra her yarım saatte bir çıkarıp 3-4 kere mikser yada bir çatal yardımıyla hızlıca 2 dakika kadar çırpın ve buzluğua geri koyun. Bu işlemi yaptıktan sonra dondurmya 3-4 saat kadar dinlendirin ve daha sonra servis yapın.


tarçınlı sepet malzemeler
  • 2 yemek k. tuzsuz tereyağı (25gr)
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 2 yemek kaşığı toz şeker (30)
  • 1/4 tatlı k. tarçın
  • 1 yemek k. un (15gr)
yapılışı
  1. sepetleri hazırlamak için fırınınızı 180 derecede önceden ısıtın.
  2. tereyağını, balı ve şekeri bir tencereye koyup malzemeler eriyene kadar ısıtın.
  3. sonra tarçın ve unu ileve edip karışım yumuşayıncaya kadar karıştırın.
  4. yağlı kağıt serilmiş tepsiye karışımdan 2 yemek kaşığı kadar alıp 5 cm genişliğinde daire şeklinde yayın. yaklaşık 3 tane çıkacaktır. üzeri iyice kızarana kadar 12-14 dk kadar pişirin.
  5. piştikten sonra fırından alıp biraz sertleşmeleri için 1 dk bekletin. bir spatula yardımıyla kaldırıp, ters çevrilmiş kaselerin üzerine serin ve ellerinizle kıvrımlar yapın.
  6. soğuduğunda sepetleri kaselerden ayırıp servise hazır hale getirebilirsiniz.
  7. eğer siz kaseleri hazırlarken tarçınlı karışımlar sertleşirse fırına kısa süreliğine koyduğunuzda tekrar yumuşayacaktır.
  8. afiyet olsun.

Hiç yorum yok: