13 Nisan 2009 Pazartesi

ÇİLEKLİ KELEBEK PASTA

yeni tarif girmeyeli 2 hafta olmuş zaman ne kadar çabuk geçiyor. biraz ihmal ettiğim doğru ama bu tarifle belki biraz telafi etmiş olurum. kelebek tariflerini meğer ne kadar çok seviyormuşum yine kelebek şekilli bir pasta. tadi ve görüntüsü harika yapımı da bi okadar kolay ve pratik. misafirlerinize yada sevdiklerinize biraz değişik ve özenli bir pasta yapmak isterseniz bu pasta tam da size göre... çileği tezgahlarda görürgörmez beklettiğim bu tarifi hemen yapmak istedim. tabi malum, çileklerin henüz kokusu ve tadı yerinde değil ama ben daha fazla dayanamadım. belki siz biraz daha dayanıp bu tarifi daha sonraya bırakabilirsiniz. hemen tarife geçiyorum. pasta tabanı malzemeler
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı un
  • yarım su bardağı süt
  • 125 gr yumuşak tereyağı
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
yapılışı
  1. fırınınızı 170 derecede önceden ısıtın.
  2. yumurta, şeker ve süt iyice çırpın. yumuşamış tereyağını ekleyip bir süre daha çırpın.
  3. diğer tarafta kabartme tozu, un ve kakao eleyerek diğer karışıma yavaş yavaş ekleyip spatula yardımı ile karışıma yedirin.
  4. 23 cm kelepçeli yada normal yuvarlak yağlanmış tepsiye dökün.
  5. 170 dereceye ayarlanmış fırında yaklaşık 30 dk pişirin.
  6. soğumaya bırakın.
krema malzemeler
  • 250 ml süt (yaklaşı 2 su bardağı)
  • 3 yumurta sarısı
  • yarım çay bardağı buğday nişasta
  • 1 çay bardağı şeker
  • yarım vanilya çubuğu yada 1/2 çay kaşığı vanilya özütü
  • 1,5 çorba kaşığı tereyağı (ufak parçalara bölünmüş)
süsleme
  • 20-25 adet çilek
yapılışı
  1. ufak bir tencerede sütü ve vanilya çubuğunu (havyarını çıkarıp) kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
  2. başka bir tencerede (ateş üzerinde değil) şeker, yumurta sarıları ve nişastayı çırpın.
  3. çırpmaya devam ederken azar azar sütün yarısını ekleyerek çırpmaya devam edin. daha sonra sütün kalan kısmınıda ekleyerek orta ateşte hiç durmadan kaynayana kadar çırpıp ateşten alın.
  4. eğer vanilya özütü koyacaksanız ocaktan aldıktan sonra ekleyin.
  5. biraz bekleyip ılndıktan sonra tereyağı parçalarını ekleyin eriyene kadar çırpın. ara ara çırparak soğumasını sağlayın.
pastanın yapılışı
  1. pişirdiğiniz kek kalıbı ara ara kabardıysa düzlemek için üzerini biraz tıraşlayın. kremayı kekin üzerine eşit şekilde yayın.
  2. kremayı yaydıktan sonra keki tam ortasından ikiye kesin. dilimlerin yuvarlak kısımlarını sırt sırta verip kelebek şeklini verin.
  3. çilekleri çöplerinde ayırıp ikiye bölerek pastanın üzerine dilediğiniz şekilde dizin. kelebeğin kanatları arasına 3 tane bütün çilek yerleştirin. üzerine dilerseniz jölede dökebilirsiniz.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

BU BENİM KACIRDIĞIM PASTA OLMALI:( YEMEDE YANINDA YAT OLMUS..BU AKSAMA İSTİYORUM.. OLMADI MOZAİKTE OLABİLİR AMA BUNU DA İSTİYORUM...

KALİTE KONTROL..:))

yeliz dedi ki...

oldu canım daha başka ne istersin seni açgözlü :)
hallederiz...

betül dedi ki...

pastanın görünümü gibi tadıda çok güzeldi ellerine sağlık :)

yeliz dedi ki...

afiyet olsun betülcüm sen gel yeterki ben sana daha neler yaparım neler
aklın almaz :)

ayça dedi ki...

tarifi denedim ve gerçekten çok lezzetli oldu,
teşekkürler yeliz:)

yeliz dedi ki...

afiyet bal şeker olsun ozaman :)