19 Şubat 2009 Perşembe

FINDIKLI MACARON


iİlk tarifim herkesin çekindiği macaron... Yapması zor olan ama yemeside bir okadar zevk veren macaron... öncelikle bir çok tarifden yola çıkarak oluşturdum ve artık zaiyat vermeden yapabiliyorum. Belki ilk yaptığınızda istediğiniz sonucu elde edemeyeceksiniz ama denemeye devam çünkü tadı herşeye değer. Uzun uğraşlarla yaptığınz macaron arkadaşlarınız ve ev ahalisinin hışmıyla bir anda bitecektir sevinmelimi yoksa üzülmelimi ben henüz karar vermiş değilim.


                                                                                                                                    Öncelikle bazı püf noktalarını sizlerle paylaşmalıyım; 1 öncelikle macaron çok narin br kurabiye bunun için kullanacağınız malzemelerin taze olmasına dikka edin 2 yumurtaların oda sıcaklığına gelmesini azimle bekleyin.   3 pudra şekeriniz ve kullanacğınız badem fındık antep f. herneyse iyice eleğin hatta bir kaç kere.. 4 yumurtaları şekerle beraber çırpıp kabı ters çevirdiğimizde kremanın akmaması ve hatta yerinden oynamaması gerekiyor
5 eğer ki toz badem fındık antep f. herneyse siz çekecekseniz mutlaka pudra şekeri ile beraber çekmelisiniz çünkü pudra şekeri yağını alarak toz halini koruyor. 6 diğer taraftan pudra şekeri ve fındık tozunu kremaya eklerken kremayı söndürmeden tahta kaşıkla altan havalandıra havalandıra karıştırmalıyız 7 macaronlarımızı yaklaşık 1 saat bekletmeliyiz eteklenmeleri için bu çok önemli.    8 tepsiye muhakkak yağlı kağıt sermeliyiz
9 fırınımızı önceden 170 derece ısıtıp macaronları sürekli gözetlemeliyiz gelelim tarife...


HAMURU İÇİN
  • 2 adet oda sıcaklığında yumurta akı (L boy)
  • 5 çorba kaşığğı toz şeker
  • 2 kahve fincanı pudra şekeri
  • 110 gr fındık tozu (6,5 çorba kaşığı toz fındık,antep f. ,badem)
*kakolu makaron için: fındık yada badem tozundan 15 gr eksiltip yerine kakao koyuyoruz yaklaşık 3 çorba kaşığı kadar.


KREMA İÇİN
  • yarım paket krema
  • 50 gr toz fındık
  • 2 çorba kaşığı şeker yada drek fındık ezmeside yada benim yaptığım gibi nutellada olabilir

YAPILIŞI
  1. Öncelikle fındık unumuzu pudra şekeri ile beraber çekin
  2. Bir kaç kere havalandıra havalandıra eleyin.
  3. Oda sıcaklığına gelmiş yumurta aklarını orta derecede çok az çırpıp şekeri kaşık kaşık ekleyin ve mikserin devrini arttırın. Kenarlarda tepecikler oluşana dek devam edin.
  4.  Köpürdüğünüz yumurta aklarına, hazırladığınız kuru karışımın önce yarısını ekleyin, karışımı söndürmeden alttan alttan tahta kaşıkla karıştırın iyice karışmasına gerek yok daha sonra diğer yarısınıda aynı şekilde karıştırın tamamen karıştığını gördüğünüzde daha fazla karıştırmaya gerek yok.
  5. Tepsiye yağlı kağıt serin. buzdolabı poşetinin bi ucunu yarım santim kesin yada sıkma poşetine 1 cm duy takın. Karışımdan azar azar koyarak 1 liralık metal para kadar sıkın.
  6. Sıkma işlemi bittikten sonra kabarcıkları gidermek için tepsiyi 1, 2 kez tezgaha vurun ki kabarcıklar gitsin
  7. Macaronların üzerinde oluşan kabarıklıkları nemli parmağınızla düzeltin.
  8. Şimdi macaronların kuruma zamanı ben yaklaşık 1 saat bekletiyorum.
  9. Bu arada kremasını yapabilirsiniz. Çiğ kremayı kaynama noktasına getirin şekeri ilave edip ocaktan alın. Sürekli karıştırarak fındığı ilave edin. Eğer çok akıcı bi kıvam olursa biraz daha fındık unu ekleyebilirsiniz. Ve soğumaya bırakın.
  10. Bekletme işlemide bittikten sonra önceden 170 derce ısıttığınız fırında 10 yada 12 dk hafif üzerleri değişine kadar pişirin.
  11.  Eteklenmiş macaronlarınız soğuduktan sonra yağlı kağıttan kolayca ayırın
  12.  Hazırladığınız fındık kremasını yada nutellayı bir tatlı kaşığı kadar aralarına sürün.
  13.  İçlerinden bir tanesini yedikten sonra dolaba kaldırıyorruz dinlendirelim ki krema ve macaron iyice kaynaşsın.
  14.  Buzdolabında 5 gün tazeliğini koruyabiliyor ama ev halkı buna izin verdiği sürece
  15.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: