12 Mart 2009 Perşembe

DULCE DE LECHE






Fransızcası 'confiture lait nin' olan dulce de leche'nin türkçedeki karşılığı süt reçeli. Latin Amerika'nın milli tatlısı olup karamel sevenler için ise dünya tatlısıdır kendileri. Sweetened lati milk yani yoğunlaştırılmış süt anlamındadır. Hazır olarak satılsa da evde yapmakta mümkün sadece biraz meşakkatli. Hazır olarak satılıyor ama öyle marketlerde falan bulmak zor pasta malzemeleri satan yerlerde konserve olarak satılıyor. Ben hiç kullanmadım ama okuduğuma göre; konserveleri tencere içinde yada konserveyi bir kaba boşaltıp üzerini folyo ile kapatarak 1 saat kadar fırında pişirmek gerekiyor.





Gelelim evde yapımına ve nerelerde kullanacağınıza şeker süt ve vanilya çubuğunu bir tencere koyup şeker eridikten sonra karbonat ekleyip yaklaşık üç saat boyunca sürekli karıştırarak -tamam belki bazen tencere başından kaybolarak- karamel rengini alana dek orta ateşte hazırlıyorsunuz. Daha fazla bilgi için buraya ve buraya bakabilirsiniz.








Birde vanilya çubuğundan bahsetmek istiyorum. Vanilin yerine ya vanilya özütü yada fotoğrafta gördüğünüz vanilya çubuğunu kullanmayı tercih ediyorum. Vanilin tozunun bir çok işlemden geçerek sentetik hale gelmesi çok da sağlıklı değil aslında. Zaten vanilya çubuğunu bir kere kullansanız bir daha vanilin kullanmanız zor. Vereceğim tarifle 250ml kadar çıkıyor ben ise madem bu kadar uğraşacağım diyerek malzemeleri ikiye katlayıp yaptım ve iykide öyle yaptım sonuç muhteşem. Dulce de leche ilk kullandığım yer cheesecake oldu. tarif yakında...

Dulce de leche
  • 1 litre tam yağlı süt
  • 250 gr şeker
  • yarım çubuk vanilya
  • yarım çay kaşığı karbonat
yapılışı
  1. Karbonat hariç hepsini bir tencereye alın. Vanilya çubuğunun ikiye keserek içindeki havyarını çıkarıp çubukla beraber tencereye atın orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Şeker eridikten sonra karıştırarak karbonatı ekleyin. karıştırmaya devam edin.
  2. 1 saat sonunda vanilya çubuğunu içinden çıkarın. koyu karamel rengini alana kadar yaklaşık 2 saat daha karıştırmaya devam edin.
  3. Arada başından ayrılsanızda ilk 1 saat ve son yarım saat mutlaka karıştırmaya devam edin. 1 saatten sonra kaynamaya başlayacağından taşabilir (tecrübeyle sabit) tencere civarında olmanızı tavsiye ederim. Son yarım saat daha bir koyu kıvama geleceğinden dibi tutabilir bu yüzden karıştırmaya devam. 3 saat tamamlandığın da delce de leche artık olmuş demektir kıvamı ve rengi iyice koyulaşmış olacaktır. Artık olcaktan alın.
  4. Tencerede soğuttuktan sonra saklayacağınız kaba alabilirsiniz. Ağzı kapalı bir kapta 2-3 hafta buzdolabında saklanabilir.

3 yorum:

MiyeseR dedi ki...

Eminim harika bir lezzettir..Bu kadar emeğe değer bence de…Her zaman olduğu bu güzel paylaşımlar hem gözümüze hem de midemize hitap etti Ellerine sağlık

MiyeseR dedi ki...

Eminim harika bir lezzettir..Bu kadar emeğe değer bence de…Her zaman olduğu bu güzel paylaşımlar hem gözümüze hem de midemize hitap etti Ellerine sağlık Hayırlı Olsun AbLacım Siteniz:)

yeliz dedi ki...

teşekkür ederim. eğerki karamel sevenlerdenseniz mutlaka deneyin derim