13 Mart 2009 Cuma

DULCE DE LECHE CHEESECAKE



Ard arda iki dulce de leche tarifi olacak ama olsun varsın. dulce de leche hakkında bilgi için bir önceki yazıma bakabilirsiniz buyrun. Dulce de leche çıkarıp yerine aynı oranda benmari usulu eritilmiş çikolata kullanabilirsiniz ama tabiki bu karamelin yerini tutamaz. Cheesecake yapmanın bazı incelikleri var ve ben tabiki sizlerle bunu paylaşacağım. Öncelikle cheesecake iki şekilde oluyor biri newyork usulu dediğimiz fırınlanmış diğeri ise 'no bake' olarak bilinen fırınlamayan şekli. benim tercihim newyork usulu olandan yana yani fırınlanmış. cheeseecake genelde üç katmandan oluşur büsküvi kıtır bir taban orta krema dolgu ve üzeri için istenilen bir sos çilek çikolata limon vs. taban, bisküvilerin ufalanıp tereyağı ile karıştırılarak hazırlanır. Tabi tabanı kendinizde yapabilirsiniz mesela bunun için yarım ölçü normal bir tart tarifi kullanabilirsiniz. Cheesecake'in makbulu, daha sıkı bir dokusu olanı ama ağızda da yumuşak bir kremamsı tat verenidir. Benim vereceğim tarif alışıla gelmiş cheesecakeler gibi yumuşak değil daha sıkı bir dolgu elde edeceğiniz bir tarif.

 Cheesecake yaparken dikkat edilecek bazı hususlar var. Birincisi, krem peynir ve şekeri pürüzsüz bir hale gelene kadar çırparak kremsi bir hale getirmeniz gerekiyor. Daha fazla çırpayım daha güzel olsun derseniz kremanın yapısını boza bilirsiniz. Kullanacağınız bütün malzemeler oda sıkcaklığında olması gerekir daha iyi bir kıvam yakalamak içn bu şart. ikincisi ise yumurtaları tek tek eklemeli ve mikseri yavaş hızla çalıştırmalısınz. aksi halede içine çok fazla hava karıştırmış olursunuz ve buda cheesecake için istenmeyen bir durum. üçüncü olarak ise pişirme süreci ben mutlaka kek pişerken yanında bir kase kaynamış su koyuyorum nemlenme olsun diye. cheesecake piştikten sonra en önemlisi ise fırından çıkarmadan fırın kapağını aralayarak kendi halinde soğumasını beklemek ve tabiki daha iyi bir sonuç almak için bir gece buzdolabında dinlendirmek sanırım en zor kısmıda bu... not: ben cheesecake için pınar krem peynir kullanıyorum kase şeklinde olanlardan. labne ya da lor peynirinin içinde su oranı yüksek olduğundan aynı kıvamı vermiyor.

kaynak: cheesecake extraordinaire

   Dulce de leche cheesecake
    taban için malzemler
  • 1,5 bardak bisküvi (150gr lık paket)
  • 4/1 su bardağı şeker
  • 90 gr tereyağı (5 çorba kaşığı)
dolgu için
  • 200ml dulce de leche (1 su bardağı)
  • 450 gr krem peynir
  • 3/4 su bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü
  • 3 yumurta (L boy)
  • 2 bardak taze krema
yapılışı
  1. tabanı için bisküvileri mutfak rabotundan geçirip tereyağı ve şekeri ekleyin. 23 cm kelepçeli kalıba bardağın tersiyle hafif kenarlara gelecek kadar yayın 170 derecelik fırında 10 dk pişirin. piştikten sonra dışarı alıp soğumaya bırakın.
  2. oda sıcaklığına gelen krem peyniri şekerle berber pürüzsüz hale gelene kadar orta devirde çırpın. yavaş hıza getirip vanilya ekleyin ve yumurtaları tek tek eklemeye başlayın.
  3. yumurtalarıda ekledikten sonra kremayı karışıma yedirin ve en son dulce de leche ekleyin ve karıştırın. tabanın üzerine dökün, cheesecake çatlamaması için üzerinde oluşan hava kabarcıklarını kürdan yardımıyla patlatın. bir kaseye kaynamış su doldurup cheesecake ile beraber fırının aynı rafına koyun.
  4. 180 derecelik fırında 50 dk pişirin. piştiğini anlamak için kekin kenarları dıştan içe doğru 4 parmak kalınlığında sabit orta kısmı ise hafif sallanıyor olması gerekir. orta kısmıda soğuma esnasında sertleşecektir.
  5. cheesecake fırından çıkarmadan fırın kapağını aralayarak bir saat fırında soğumasını bekleyin. daha sonra dışarı alarak iyice soğuduktan sonra üzerini kapatarak 1 gece buzdolabında bekletin. süslemesini ise servisten 10 dk önce yapın. kolay dilimlemek için kullanacağınız bıcağı suya batırarak keki kesin. afiyet olsun.

Hiç yorum yok: