24 Mart 2009 Salı

ELMALI KELEBEK KURABİYE




Biraz tembelim sanırım diğer blog yazarlarına bakıyorum da sayısız tarif mecut bloglarında. Ben haftada 1 bilemediniz 2 tarif yazabiliyorum. aslında hafta içi çok fazla tatlı yapıyorum ama ince eleyip sık dokuyorum diyelim bu konudan da böylelikle sıyrılmış olayım.


Bu tarifi anneciğimin eski tarif defterinin sarımtırak sayfalarından bulup yaptım. Annemin çok sık yaptığı elmalı pay tarifiydi. Herkes mutlaka hatırlar; elmalar rendelenir az şekerle tencere de kavrulur sonra elmanın olmazsa olmazı ceviz ve tarçınla tatlandırılır. hamurun bir kısmı tepsiye yayılır üzerine elmalı karışım dökülür, eğer zaman varsa şeritler kesilip kafes şekli verilir eğer misafirlerin gelmesi an meselesiyse bir rende yardımıyla kalan hamur rendelenir. aslında annem aynı tarifi sigara böğreği gibi sararakta yapardı sanki farklı bir tarif gibi. Benim yaptığımda aynı tarif, sanki başka tarifmiş gibi şekil değişikliği yaptım bi nevi annemin taktiği. Aslında yapmak istediğim çiçek kalıbıyla kestiğim hamura, küçük kelebek kalıbıyla delik açıp içinden elma marmelatının gözükmesiydi ama arasına marmelatı koyup tekrar diğer hamuru kapatınca kelebek şekli açıldı ve hatlarını kaybetti. Böyle olunca bende çareyi, kalıpla kestikten sonra çıkan kelebek şeklini tekrar üzerine koyarak buldum. Sonuç düşündüğümden de güzel oldu inşallah bu konuda hem fikirizdir. Tadı da bir kahve keyfine eşlik edecek kadar güzel. gelelim tarife



 malzemeler
  • 100 gr pudra şekeri
  • 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 yumurta
  • 1/2 çay bardağı süt yada yoğurt
  • 1/2 su bardağı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un (yaklaşık)
iç malzemeleri
  • 2 rendelenmiş orta boy elma
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
yapılışı
  1. öncelikle rendelenmiş elmaları şeker ile beraber bir tencerede orta ateşte kavurun. suyunu çektikten sonra kırık ceviz ve tarçını ekleyip bir süre daha kavurduktan sonra ateşten alıp soğumaya bırakın.
  2. diğer taraftan un hariç bütün malzemeleri kaba koyup tereyağı eriyene kadar iyice yoğurun. unun iki bardaklık kısmını ekleyip yoğurun kalan unu yumuşak ve pürüzsüz bir hal alana kadar yavaş yavaş ekleyin. (mutlaka kuru malzemeleri eleyerek ekleyin.)
  3. yoğurma işlemi bittikten sonra hamuru 30 dk buz dolabında dinlendirin bu sırada elmalı karışımda iyice soğumuş olacaktır.
  4. hamuru merdane yardımıyla 0,5 cm kalınlığında açıp istediğiniz bir kalıpla kesin. üst üste kapatacağınız için ikşerli gruplar halinde ayırın. ve birer tanesine diğer kalıptan küçük bir kalıpla kesin. tam olan hamurun üzerine elmalı karışımdan bir tatlı kaşığı kadar koyun ve kalıpla ortasını kestiğiniz diğer hamuru üzerine kapatın. ve en son küçük kalıpla çıkarttığınız şekilli hamuru kendi boşluğuğuna yerleştirin. yani önce kestiğiniz kelebek şeklini, hamuru üst üstte kapatıktan sonra tekrar yerine koyuyorsunuz.
  5. not olarak üst üste koymadan önce pişerken açılmaması için şekerli su yardımıyla iyice yapışmasını sağlayabilirsiniz.
  6. önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25 dk üzerleri kızarana kadar pişirin afiyet olsun.

1 yorum:

beste dedi ki...

goruntusu cok hos bu guzel kelebeklerin eminim tadida deneyecegim tesekkurler tarif icin:)