13 Şubat 2010 Cumartesi

Balkabaklı Çikolatalı Kek

AŞKA DAİR ...


  Niyetim sadece denemekti ama sonuç mükemmel olunca kısmet sevgililer gününün arifesinde yayınlamakmış. Sevdiğinize ya da sevdiklerinize yapabilceğiniz lezzetli bir kek. Tarifin orjinali martha'nın sitesinde, aslında fazla oynama yapmadım sadece malzemelerin gramajlarıyla oynadım. Kaç gündür hazırda bekleyen kabak püresi ile  ne yapacağıma saatlerce karar veremedim. Karar veremediğim saatler güne dönüşmeye başlayınca da daha önceden tarifi not etmiş olmamdan ötürü, gecenin bir yarısı bu tarifi denedim. Balkabaklı pay yapmayı düşlerken balkabaklı kek yapmak çok da tuhaf olmasa gerek değil mi?  Tarifi yayınlama kararım sevgililer gününe denk gelince,  nutella ile bir kaç rötuş yaptım ve mülayim gözüken kek, sevgiliye yaraşır bir cupcake'e dönüşüverdi.




 Ben sizlere bu güzel kekin tarifini verirken Can Dündar da sizlere Aşkın Tarifini versin olurmu? Aşk gününüz aşk içinde geçsin sevgiler.... 

Eğer...
Onu hatırladıkça başı göğe ermişçesine ya da asansör boşluğuna düşmüşçesine ürperiyorsa yüreğiniz...
Ömrü saatlere sıkışmış bir kelebek telaşıyla o hüzünden bu neşeye konup
kalkıyorsanız gün boyu nedensiz...
Ve her konduğunuzda diğerini iple çekiyorsanız bu hislerin...
Onunlayken pervaneleşen yelkovanlar, onsuz mıhlanıp kalıyorsa yerine, bir
akrep kadar hain...
Sınıfta, büroda, yolda, yatakta içiniz içinize sığmıyor, ondan söz edilince yüzünüz, sizden habersiz, mis kokulu bir ekmek dilimi gibi kızarıyor, mahcup somurtuyor veya muzip sırıtıyorsa ve o, her durduğunuz yerde duruyor, her baktığınız yerden size bakıyor, siz keyiflendikçe gülüp, hüzünlendikçe ağlıyorsa...
Dünyanın en güzel yeri onun yaşadığı yer, en güzel kokusu bedenindeki ter,
en dayanılmaz duygusu gözlerindeki kederse...
Hayat onunla güzel ve onsuz müptezelse...
Elmalar pembe, kiremitler pembe, gökyüzü, yeryüzü, onun yüzü pembeyse, kışlar ilkbaharsa, yazlar ilkbahar, güzler ilkbahar...
Her şiirde anlatılan oysa...
Her filmin kahramanı o...
Her roman ondan söz ediyor, her çiçek onu açıyorsa...
Bir anlık ayrılık, bir ömür gibi geliyor ve gider gitmez özlem saç diplerinizden çekiştirip beyninizi acıtıyorsa, iştahınız kapanıyor, iştahınız açılıyor, iştahınız şaşırıyorsa, iştahınız, hasret acısında bile karşı konulmaz bir tat buluyorsa...
Eliniz telefonda yaşıyor, işaret parmağınızla ha bire onu tuşluyor, dara düştüğünüzde kapıyı çalanın o olduğunu adınız gibi biliyorsanız...
Mütemadi bir sarhoşluk halinde, her çalan telefona o diye atlıyor, vitrindeki her giysiyi ona yakıştırıyor, konuşan birini dinlerken "keşke o anlatsa" diye iç geçiriyorsanız...
Kokusu burnunuzdan, sureti gözünüzden, sesi kulağınızdan, teni aklınızdan silinmiyorsa bir türlü...
Özlemi, sol memenizin altında tek nüsha bir yasak yayın gibi taşıyorsanız gün boyu...
Hem kimseler duymasın, hem cümlealem bilsin istiyorsanız...
Onsuz geceler ıssız, sokaklar öksüzse...
Ayrılık ölüme, vuslat sehere denkse...
Gamze gamze tebessüm de onun içinse, alev alev öfke de; bunca tavır, onca sabır ve nihayetsiz kahır hep onun yüzü suyu hürmetine...
Uğruna ödenmeyecek bedel, gidilmeyecek yol, vazgeçilmeyecek konfor yoksa...
Dışarıda yer yerinden oynuyor ve "içeri"de bu sizi zerrece ilgilendirmiyorsa...
Nedensiz küsüyor, sebepsiz affediyorsanız ve bütün bu hallerinize siz bile akıl erdiremiyorsanız...
Kaybetme korkusu, kavuşma sevincinden ağır basıyorsa ve aşk, gurura baskın çıkıyorsa bu yüzden her daim...
Gece yarısı kadim bir dost gibi kucaklayan tanıdık bir şarkı, bütün acı sözleri unutturmaya yetiyorsa...
Her gidişte ayaklarınız "Geri dön" diye yalpalıyorsa ve siz kendinize rağmen dönüyorsanız, sınırsız, sabırsız, doyumsuz bir tutkuyla...
O halde bugün sizin gününüz!..
"Çok yaşa"yın ve de "siz de görün"üz.


 
Balkabaklı Çikolatalı Kek
Malzemeler  (12 cupcake)
  • 1+1/2 su bardağı (200gr) balkabağı püresi (*tarif aşağıda)
  • 125 gr tereyağı
  • 200 gr bitter çikolata
  • 1+1/3 su bardağı un  (200gr)
  • 1 su bardağı şeker (200gr)
  • 4 yumurta
  • 1/2 su bardağı badem
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber (değişik bir lezzet)
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı tarçın
Balkabağı Püresi: 200 gr ayıklanmış ve ufak parçalara ayrılmış bal kabağına 1/4 su bardağı (50 gr) şekeri ilave edip pişireceğiniz tencerede suyunu bırakması için 1 saat bekletin.Suyunu bıraktıktan sonra orta ateşte kabağı kapalı şekilde kabaklar iyice ezilecek hale gelene kadar pişrin yaklaşı 30 dk. Benderdan geçirip soğumaya bırakın. Buzdolabında hava almayan bir kapta yaklaşık 1 hafta bekleyebilir.

Yapılışı
  1. Tereyağını ve bitter çikolataları benmari usulu eritin. Ilındıktan sonra şekeri ve tek tek yumurtaları ilave edin  yumurtlar kabarıp köpürene kadar yaklaşık 3-5 dk. çırpın.
  2. Kuru malzemelerin hepsini bir kapta  iyice karıştırın. Islak malzemeye ilave edin ve birbirine karışana kadar el yordamıyla çırpın. Bu işlem kekinizin kabarmasını kolaylaştıracaktır. 
  3. Kabak püresini ister karışımın içine iyice yedirin ama aroması belirgin olmayacaktır. İsterseniz benimde yaptığım gibi kulanacağınız kek kalıbına önce kek karışımının yarısını döküp ortasına püreyi dökün çok hafif dağıtın, daha sonra karışımın diğer yarısını ilave edin böylece yerken bal kabağı daha belirgin olacaktır.
  4. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 30-40 dk pişirin. ortasına kürdan batırdığınızda kürdan temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir. Soğuduktan sonra nutella ile üzerini süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun. 

1 yorum:

Fatma Çelik Ayvaz dedi ki...

NE KADAR MÜKEMMEL BİR GÖRÜNTÜ içim geçti gerçektenn olsada yesek