9 Şubat 2010 Salı

Patlıcan Soslu Penne Rigate




  Patlıcan bakımından zamansız bir tarif oldu ama tarifi daha fazla bekletmek istemedim. Hazır makarna sosu alma taraftarı değilseniz, patlıcan ve domatesi birbirine yakıştırıyorsanız hiç düşünmeden bu tarfi yapın derim. Patlıcan şu zamanda çok lezzetsiz oluyor doğru ama benim domatesim için aynı şey geçerli değil çünkü; anneciğim, yaz sonu domatesleri kaynatıp domates suyu olarak kavanozladığından sos enfes oldu. Anne domates suyunuz yoksa, zamansız patlıcan kullanmak istemezseniz bu tarifi erteleyebilrsiniz ama unutmadan bir yerlere not edin benden söylemesi.
  Makarna pişirirken güzel bir formül vermem gerekirse bu ''on, yüz, bin'' yani tuz koyma kuralı;  10 gr tuza 100 gr makarna 1 litre sudur.



 Penne, bildiğimiz düdüklü makarna aslında ama italyanlar makarnaların şekline göre isimlendirmişler, yetmemiş ufak detaylarda boğulmuşlar. Örneğin penne rigate; çizgili düdük makarnası,  penne lisce; düz düdük makarna, mezze penne rigate; cizgili yarim düdük makarnası demek oluyor ve genelde bizde öyle kullanmayı tercih ediyoruz ya nese. Yani farzı misal , pennenin  makarna çeşidi olduğunu bilmiyoruz ve bir restoranda, Mezze Penne all'Arrabbiata  ısmarlıyoruz, yemeğin ismine bak be kim bilir nasıl birşey gelecek değil mi? _değişik lezzetler denemeyi seviyoruz ya_ başlıyoruz beklemeye ve nihayet geliyor siparişimiz ama hayal kırıklığına bakın ki Mezze Penne all'Arrabbiata, oldumu size salçası acılı düdük makarna...
  Tabi ben makarnayı değilde sosu met ettiğim için buyrun tarife


Patlıcan Soslu Penne Rigate
Malzemeler
  • 1 paket penne rigate (düdük makarnası, tercihen Barilla)
  • 2 su bardağı domates suyu yada rendesi
  • 2 patlıcan küp küp doğranmış
  • 3 diş sarımsak
  • 1/2 su bardağı makarnanın haşlama suyu
  • kekik,nane,karabiber,tuz
  • zeytinyağı
  • 1/2 su bardağı permesan peyniri
Yapılış
  1. Makarnaları kaynamış suda (makarnaların üzerini geçecek kadar su) her zaman yaptığınız gibi makarnayı haşlayın.
  2. Makarnalar haşlanırken, patlıcanları küp küp doğrayın ve bol yağda kızartın. Kızaran patlıcanların fazla yağını almak için havlu kağıtta bekletin.  
  3. Sos tenceresine, domates suyunu, rendelenmiş sarımsağı, makarnadan aldığınız haşlama suyunu ve zeytinyağını koyup kısık ateşte 10 dk sosun koyulaşmasını bekleyin. Sos koyulaştıktan sonra patlıcanları ve baharatları ekleyip 5 dk daha pişirin.
  4. Haşlayıp süzdüğünüz makarnayı tencerede az bir zeytinyağı ile karıştırıp sosu ilave edin. Harlı bir ateşte sos ve makarnayı şöyle bir döndürüp ateşten alın. Permesan peyniri ile servis edebilirsiniz.
  5. Sosu daha önceden hazırlayıp kapalı bir kavanozda uzun süre saklayabilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: