15 Eylül 2009 Salı

İNGİLİZ EKMEĞİ SCONE


Scone ingilizlerin beş çaylarında çayın yanında sıcak olarak krema ve reçelle tatlandırdıkları bir ekmek.Aslında ekmekten çok, kurabiye ve çörek arasında sıkışmış bir lezzet scone. İçindeki malzemeler çok az sadece damak tadınıza göre kuru meyve ve yemişleri değiştirip hazırlaya bileceğiniz çok kolay bir tarif.



Haftalardır beni bekleyen scone tarifini daha fazla bekletmemek için buzdolabının kapağına yapıştırmıştım. İyikide öyle yapmışım çünkü daha fazla beklemesi benim için bir kayıp olurdu. Genelde ilk defa yaptığım tarifleri hemen sizinle paylaşmıyorum. Bazı değişiklikler yapıp pişme süresinden, kıvamından emin olmak için bazen defalarca deniyorum ve bekletiyorum. Ama sconeyi ilk defa yapmama rağmen çok başarılı bana sorarsanız Cafeyirmiyedi'nin favorileri arasına girmeye aday.


Dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktasından sonra kolaylıkla yapabilirsiniz. Scone hamuruna elle fazla temas etmemeniz yani yoğurmamanız gerekiyor öncelik kural bu. Eğer şekil vermek için vs. yoğurmaya kalkarsanız hamur sıkılaşır ve piştikten sonra sertleşir. Bu yüzden kuru malzameleri bir kapta önce karıştırıyoruz daha sonra soğuk ve küp küp kesilmiş tereyağını ekliyoruz iki çatal yardımıyla el değmeden ekmek kırıntısı görünümüne gelene kadar kuru malzemelerle tereyağını bütünleştiriyoruz. Bu işlem sonrasında 5 dk buzluğa kaldırabilirsiniz. En son sıvı malzemeleri ekleyip yine hamura çok temas etmeden şekil veriyoruz.

 
malzemeler
  • 60 gr tereyağı (soğuk)
  • 2 su bardağı un
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 160 ml krema
  • 4 incir kurusu küp küp doğranmış
  • 1/2 su bardağı ceviz
üzeri için
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı süt yada krema
yapılışı
  1. Un, kabartma tozu, şeker, tuz, ceviz ve incirleri bir kapta iyice karıştırın.
  2. Küp küp doğradığınız ve soğuk olan tereyağını el değmeden iki çatal yardımıyla unlu karışıma yedirin. 5 dk buzluğu kaldırın ki katı halini korusun.
  3. Daha sonra kremayı ilave edin ve yine iki çatak yardımıyla iyice karıştırın. Biraz ele yapışan bir hamur elde edeceksiniz.
  4. tezgaha alın yapışmaması için tezgahı unlayın hamurun üzerinide un serpin. Daha sonra merdaneyle hafifçe 2,5 cm kalınlığında açın ve dilediğniz şekilde kesin. İster pasta dilimi şeklinde isterseniz benim yaptığım gibi şekilli bir kalıpla keserek 8 yada 10 tane scone çıkarın.
  5. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerine 1 yumurta sarı ve 1 yemek kaşığı krema yada sütle hazırladığınız karışımı sürün.
  6. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında 15 dk üzerleri altın rengi olana kadar pişirin.
  7. Krema, kaymak, reçel veya bal ile sıcak şekilde servis edin. Afiyet bal şeker olsun.

Hiç yorum yok: