17 Aralık 2009 Perşembe

Kestaneli Kurabiye

Cafeyirmiyedi gururla sunar...





Çok net bir tarif ve başlık oldu 'kestaneli kurabiye'. Bazı tarifler vardır malzeme listesi kısa yapılışı net, işte bu tarif de tıpkı o tarifler gibi içinde kurabiyeyi kişileştiren tek bir malzeme var kestane. Belki de bu kurabiyeyi güzel yapan da bu sadeliğidir.
  Eğer fındıklı, cevizli yada tarçınlı kurabiye tariflerinden sıkılıp farklı şeyler denemek istiyorsanız bu kestaneli kurabiye tarifini deneyebilirsiniz. Tek uğraşı kestaneleri önceden haşlayıp, ayıklamak ve püre haline getirmek sonrası ise bildiğiniz gibi... En aşağıda kurabiye için kullandığım kestane püre tarifi olacak farklı yerlerde de olsa mutlaka  deneyin. Örneğin; kek, pasta, krema, cheesecake seçmek size kalmış.











  Kestaneli kurabiyeyi geliştirene kadar  3 farklı tarif  ve beş kurabiye şekli denedim. En güzeli ise püre haline getirdiğim kestaneyi , hem kurabiyenin hamuruna katıp, hemde pişirmeden önce arasına  koyarak yaptığım oldu. Kestaneleri sadece haşlayıp kırıntı olarak kurabiyenin hamuruna  katsam derseniz, hemen söyleyeyim ben denedim olmadı. Nedeni ise kestane kırıntırları, kurabiyenin içinde sertleşti. Yok ben arasında istemem sadece hamuruna katarım diyorsanız, olabilir ama pişirmeden önce kurabiyelerin arasına ekstradan koyacağınız kestane püresi, daha yoğun bir tat oluşturuyor. Püreyi kurabiyeler piştikten sonra üzerlerine koyarım derseniz, onu da denedim yine olumsuz bir cevap olacak ama bir bütünlük olmadı amiyane bir tabirle çok yavan oldu. Ve son olarakta ''altı üstü bir kurabiye, bu kadar uzatmanın ne anlamı var'' diye içinizden geçiriyorsanız, evet haklısınız ama yemek yapma aşkı bu olsa gerek...

Yeni yılı evde kutlamak isteyenler için  güzel bir tarifim olacak. Leziz bir ana yemek mi olur, yoksa nefis bir tatlı mı ona henüz karar vermedim ama misafirleriniz için bir süprizim olacak inşallah. içimden bir ses tatlı tatlı desede sanırım bir ana yemek tarifinin tam zamanıdır değil mi?

*kaynak: cafeyirmiyedi

Kestaneli Kurabiye
Malzemeler (25 tane)
  • 90 gr tereyağı
  • 1 yumurta sarısı
  • 1/2 su bardağı şeker ( 100gr)
  • 1  su bardağı + 1 çorba kaşığı un (150 gr)
  • 3/4 su bardağı mısır nişastası (100 gr)
  • 1 çay kaşığı kabartmatozu
  • 200 gr  kestane püresi *
* kestane püresinin tarifi aşağıdadır

yapılışı
  1. Oda sıcaklığındaki tereyağını, şekeri ve yumurta sarısını, krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  2. Ardından hazırladığınız kestane püresinden 4 yemek kaşığı ilave edip tekrar çırpın. Malzemeler iyice birbirine karıştıktan sonra nişasta, kabartma tozu ve unu eleyerek karışıma ekleyip iyice yoğurun. Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur elde etmelisiniz. 
  3. Eğer hala elinize yapışıyorsa azar azar un ilave ederek kıvama getirin. Buz dolabında en az 30 dk streç filme sararak bekletin.
  4. Yaklaşık 25 tane ceviz büyüklüğünde yuvarladığınız hamurları, yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Hazırladığınız kurabiyeleri avcunuzun içiyle hafifçe açın arasına çay kaşığı kadar kestane püresi koyup _en üsteki fotoğraftaki gibi_ iki yanından kapatın. Daha sonra isterseniz üst taraflarını şekere banıp tekrar tepsiye yerleştirin.  
  5. Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında, yaklaşık 20 25 dakika kenarları altın rengini alana kadar pişirin.

Kestane Püresi

  • 200 gr kestane (25-30 tane )
  • 1/2 su bardağı sıcak su
  • 1/2 su bardağı şeker
yapılışı
  1. Kestaneleri haşlamadan önce  koyal soyulması için boydan boya çizin. Tencereya kestaneleri ve kestanelerin üzerini geçeçek kadar su koyup iyice yumuşayana kadar yaklaşık 30 dk haşlayın.
  2. Haşlanan kestaneleri sıcakken daha kolay ayıklarsınız bu yüzden soğumadan kabuklarını ve zar kısmını iyice temizleyin. 
  3. Ufak bir tencereye kestaneleri, sıcak suyu ve şekeri koyup 15 dk kısık ateşte pişirin. Son 5 dakika suyunu iyice çekeceği için sürekli karışrmalısınız. Daha sonra çatal yardımıyla yada blendır ile iyice püre haline getirin.
  4. Soğuduktan sonra kurabiye ve tatlılarda kullanabilirsiniz.

6 yorum:

Stil Direktoru dedi ki...

Sunum ve tarif enfes, yorumunuz için de tşk ederim

gulay dedi ki...

cok guzel, agzima layik, hemen denemeliyim:))
cok tesekkurler.

yeliz dedi ki...

stil direktörü- ne demek size yorum yazmak bir zevk
gülay- rica ederim ne demek denedikten sonra bilgi isterim ama... afiyet olsun

yaşam dedi ki...

çok güsel bunlar

Adsız dedi ki...

tarif için teşekkürler ama benm hamurum kestaneyi koyduktan sonra katlayınca çatladı ve pek hoş görüntüsü olmadı neden acaba?? :(

yeliz dedi ki...

piştikten sonra çatlaması normal ısı fazla gelmiş olabilir... ama pişirmeden katlarken çatlama olduysa unu biraz fazla gelmiş olabilir. bir dahaki sefere unu biraz azaltın ya da yağı biraz çoğalta bilirsiniz... sevgiler