29 Aralık 2009 Salı

Beşamel Soslu Fırında Karnabahar





 Karnabaharın en sevdiğim hali budur; fırında beşamel soslu ve kaşarlı ... Şimdi sakın demeyin, yılbaşı günü insanlara bunu mu yedireceğiz diye çünkü inanın karnabaharda asla beklenmeyecek bir performans,bence elbet beğenen birileri çıkar.
  Karnabahar deyip geçmemek lazım meğer ne kadar faydası varmış şimdi öğreniyorum. Vücuda güç veriyormuş zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderip beynin çalışmasına yardımcı oluyormuş. Kolestrolu düşürüp kalp rahatsızlıklarını azaltıyormuş.  Belkide en önemlisi vücuddaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlıyormuş, daha ne olsun bence yeterli. Gerçi bu tarifle ne kadar vitamini etkili kalıyor onu bilemem. 'Yok ben vitaminleri gitmesin, bu sebzenin etinden suyundan yararlanmak istiyorum' derseniz; az suyla haşladıktan sonra aşağıdaki fotoğrafta gözüktüğü üzre sadece zeytinyağı ve nar ekşisi ile tadlandırıp deneyebilirsiniz.




 Sebzeleri, yakma ihtimalini göze alarak her zaman az suyla haşlarım. Fazla fazla suyla haşlayıp bütün vitamininin Marmara Deniz'ine gitmesine yüreğim elvermez. Mesela makarnanın bile artan haşlama suyunu eğer ki sos yapıyorsam mutlaka sosuna katarım. Neyse fazladan bilgileri geçelim ve gelelim aslında kendi doğasında çok masum ve sağlıklı bir sebzeyi, nasıl sağlıksız ve kalorili hale getirebiliriz onu tarif edelim buyrun işte tarif...

Beşamel Soslu Fırında Karnabahar
  Malzemeler
  • 500 gr Karnabahar (orta boy)
  • 1 adet havuç
  • 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar (üzeri için)
  • su (haşlamak için yeteri kadar)
  • tuz
Beşamel Sos
  • 50 gr tereyağı
  • 2 yemek k. un
  • 1,5 su bardağı süt
  • yarım tatlı k. tuz
Yapılışı
  1. Önce karnabaharları istediğiniz boyutlarda ayırın ve yıkayın. Havucu soyduktan sonra verev şekilde orta incelikte kesin. Karnabaharları ve havuçları tencereye koyun yarısına gelmeyecek şekilde suyunu ve tuzunu koyup orta ateşte yaklaşık 25 dk haşlayın. Havuç ve karnabaharlara çatalı batırdığınızda çatala gelmiyorsa pişmiş demektir, ocaktan alın. Suyu kaldıysa ateşi biraz yükseltip suyunu çektirebilirsiniz aman dikkat edin yanmasın.
  2. Küçük bir sos tenceresinde yağı eritin, unu da ekleyip hızlı hızlı karıştırın. Unu bir kaç dakika kavurun yağ köpürmeye başladığında sürekli karıştırarak sütü azar azar dökün. Tuzunu ekleyin hafif fokurdamaya başlayınca 3-5 dk daha karıştırıp ocaktan alın.
  3. Kullanacağınız fırın kabının dibine yanmaması için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ koyun. Karnabaharı ve havuç dilimlerini fırın kabına dizin üzerine beşamel sosunu, görsellik adına ara ara gözükecek şekilde dökün.
  4. 180 derecede üzeri kızarana kadar 20 dk pişirin. Fırından almadan az önce rendelenmiş kaşarı da serpip sıcak servis yapın afiyet olsun. 

3 yorum:

ANNEMİNELİ dedi ki...

Karnabaharı bende beşemal sosla deniyorum güzel oluyor,sizinkide çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık,sevgilerrrrr.

Adsız dedi ki...

Bir sebze ancak bu kadar lezzetli olup, bu kadar güzel gözükebilir.Ellerinize sağlık.

yeliz dedi ki...

annemineli- adsız ; teşekkür ederim bencede beşamel sos ve karnabahar süper bi kombinasyon.