31 Ekim 2009 Cumartesi

TATLI EKMEK







  Bu tatil gününde lezzetli bir ekmekle beraber yaptığım kahvaltıdan sonra tek yaptığım şey kahvemi yudumlayıp dergi karıştırmak oldu. Dışarıya sadece markete gitmek için adım attım, geriye birkaç dergi ve kırık şemsiyeyle döndüm. Resmen kış gelmiş ama bence hoş gelmiş çünkü en sevdiğim mevsimdir kendileri. Çoğunluğun aksine kışı severim ben, kat kat giyinmeyi, yağmuru, karı, geceleri kestaneyi, patlamış mısırı ve tabiki taze taze demlenmiş çayı...

   Bu gördüğünüz lezzetli mi lezzetli ailecek yemeye doyamadığımız tatlı bir emek. Farkedersiniz ki ekmeğin bütün hali yok çünkü fotoğraflarını çekebilmek için bir kaç dilimi zor ayırdım. Tatlı ekmeğin yapımı akşam 9 sularında başladı ve gece 12 gibi tadına bakabildik. Yapım aşaması biraz zahmetli Richard Bertinet'in tarifinden uyarladım. Mayalı bir hamur olduğundan mayalanma süresi de eklenince bayağı uzun sürdü ama sonuç muhteşemdi. Ev ahalisi paskalya çöreğine benziyor dedi, bende hem fikir oldum ama siz, tam paskalya tadını yakalamak isterseniz şeker oranını 1,5 katına çıkarın derim (6 kaşık).




Yapılış şekli, mayalı ekmek hamuru tariflerinden değişik olarak hamurla bir hayli haşır ve neşir oluyorsunuz. Hamur sizi biraz yoruyor siz ise hamuru yerden yere vuruyorsunuz. Şimdi ne demek istiyor diye düşünebilirsiniz hemen anlatıyorum; normalde sıklıkla kullanılan, alabildiği kadar un yada kulak memesi kıvamı denilen tabirler bu tarif için geçerli değil. Bu ekmeğin hamuru son derece cıvık oluyor bu cıvıklığı gidermek için ise kesinlikle un koymuyoruz. Hamuru sürekli tezgahın üzerine vurarak hizaya sokuyoruz. Bu yapılış şeklini anlatması ve anlaması zor olduğundan biraz araştırıp Richard Bertinet'in bir videosunu buldum. Buradan izleyerek ne anlatmak istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Buyrun tıklayın. Bu siteden farklı videolar da izleyebilirsiniz.
  Tatlı ekmeği, yanında tatlı birşeylerle yemek lezzetine lezzet katıyor. Örneğin hiç kimsenin hayır diyemediği, nutellayla  reçelle ya da kışın vazgeçilmez ikilisi tahin pekmez ki benim favorim oldu, deneyebilirsiniz. Evet çok konuştum işte tarif

tatlı ekmek

2 somun ekmek için

malzemeler ;
  • 3,5 su bardağı un
  • 1 bardak artı 2 yemek kaşığı süt (ılık)
  • 2 yumurta
  • 3 çay kaşığı instant maya
  • 4 yemek kaşığı tereyağı (tuzsuz)
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 su bardağı kuru üzüm
üzeri için
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 kaşık pekmez
  • fındık kırığı
yapılışı
  1. Unu, yoğuracağınız kaba eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın. Kenarlarına gelecek şekilde şekeri, kuru üzümleri, mayayı ve tuzu ekleyin. Ortasına yumurtaları, tereyağını ve sütü ekleyin eğer yaş maya kullanacaksanız mayayı da ekleyip iyice parmak uçlarınızla ezin.
  2. Spatula yardımıyla, mikser edasıyla kenarlardan yavaş yavaş alıp aynı tarafa doğru karıştırın. İyice karıştırdığınıza emin olduktan sonra spatulayla kabı sıyırarak hamuru tezhaga aktarın.
  3. Telaş yook nasıl forma girdiğine inanamayacaksınız. Dört parmağınız altta, baş parmağınızı üst tarafa getirerek hamuru kavrayın. Daha sonra hamuru alıp göğüs hizanıza kadar kaldırıp hamurun üstü yani baş parmağınızın olduğu tarafı, tezgaha gelecek şekilde atın. Bu işlemi yaklaşık 10 ile 15 dk arasında aynı şekilde yapın. Arada spatula  ile tezgahın üzerindeki hamur kalıntılarını toplatın. (videoyu izleyin.)
  4. Bir süre sonra hamur elastik ve tezgaha daha az yapışır hale gelecektir bu doğru yolda olduğunuzun işaretidir. Hamur tamamen ele yapışmayan bir hal aldığında mayalanması için bekleteceğiniz kabı biraz unlayıp hamuru içine koyun üzerini kapatın. (streçle sarın yada kapak kapatın) Sıcak bir yerde, mutfak beziyle sarıp 1,5 saat bekletin.
  5.  1,5 saat sonunda şekil vermek için hafif unladığınız tezgaha alın. Hamuru ikiye bölün iki somun ekmeğiniz olacak. Hamurları tekrar üçe bölün ve yaklaşık 20 25 cm kadar uzatın ve örün. Ya da istediğiniz, başka bir şekli verip yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin. Pişerkende kabaracağı için tepsiye aralık vererek koyun.
  6. Yumurta sarısını ve pekmezi karıştırıp hamurun üzerine sürün. Bu süre içerisinde tepsi mayası da olmuş olacaktır. Tepesine fındık kırıklarını serpip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri iyice kızarana kadar 25-30 dk pişirin.
  7. Piştikten sonra fırından çıkarıp üzerine, yumuşak kalmaları için hafif nemli bir bezle örtün. İlk sıcaklığı gittikten sonra hala ılkken yiyebilirsiniz.
  8. afiyet olsun...

4 yorum:

Eya dedi ki...

Sevgili Yelizcigim, ben bu ekmege bayilirim, tabii senin kadar maharetli degilim, hazir aliyorum burada. Hele kahvaltida pek iyi gidiyor, biraz bayatlayinca birde kizarmisini dene... ellerine saglik, sevgiler

zehra

yeliz dedi ki...

siz mi benim kadar maharetli değilsiniz lütfen mütavazilik yapmayın :)
bayatlaması bizim evde imkansız ama bir gün olurda unutulmuş bit dilim bulursam mutlaka tavsiyenizi dinleyeceğim. ilginize teşekkür ederim.

rumma dedi ki...

Harika olmuş puf puf ..
Mayalı hamura şeker girince biraz kasıyor kendini hamur..:)
Paskalya yapmaya bu yüzden ara vermiştim ,geçenlerde mayalı kek denedim harika oldu ,tekrar paskalya yapımına dönebilirim...:)

ellerinize sağlık sevgiler

yeliz dedi ki...

Söylediğiniz gibi mayalı hamura şeker koyduğunuzda hamur sıkılaşıyor ama bu hamurun yapımı farklı olduğu için hamur yumuşacık ve pufidik oluyor.Biraz zahmetli de olsa mutlaka deneyin derim. Sevgiler