8 Ekim 2009 Perşembe

Kahveli Sıkma Kurabiye


Kurabiyelerime isim verme konusunda bir hayli kafa patlattım. Öyle daha değişik gözükmesi adına yabancı terimler, egzantrik olsun diye afilli kelimeler kullanmayı sevmiyorum. En iyisi kurabiyeleri kısaca tarif eden bir isim buldum. İçindeki ana malzeme olan kahve ve yapılış şeklini belirtmek için ise sıkma kullandım. Böylece kurabiyelerim adı ortaya çıktı kahveli sıkma kurabiye. Tabi ki bazen yörelere veya tarif nereye ait ise orjinal adını kullanmayı tercih ediyorum.Bu sefer tarifi bir hayli değiştirdiğim için isim konusunda biraz zorlandım. Türkçede sıkma kurabiye olarak kullanılsa da ingilizce de ''spritz cookie''dir ve yabancı sitelerde ararken böyle arayablirsiniz.

 
Tarifin orjinaline buradan bakabilirsiniz. Kaçırmadan takip ettiğim ve sürekli güncelenen bir blog, onlarca değişik tatlı tarifi bulabilirsiniz. Tarfin orjinalinde kurabiyeler limonlu, dolgusu ise buttercream ile yapılmıştı. Ben kurabiyeleri kahveli, dolgusunu ise labne peynirli bir krema yaptım. mini cheesecake lezzetinde oldu kaç tane yediğimi bile hatırlamıyorum.
 
malzemeler kurabiye hamuru için
  • 110gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1/2 su bardağı şeker (90gr)
  • 1+1/4 su bardağı un (170gr)
  • 3 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı kahve (türk kahvesi kullandım)
  • 1/4 çay kaşığı tuz
yapılışı
  1. Tereyağını küp küp kesin mikserle iyice eriyene kadar çırpın. Şekeri ve yumurta sarılarını ekleyin bu defa şeker eriyene kadar iyice çırpın.
  2. Kahve,tuz ve unu bir kapta iyice karıştırın ve diğer karışıma döküp kaşık yardımıyla karıştırın. Ben kahveyi türk kahvesi olarak kullandım ama siz, aynı ölçüde dilediğiniz başka bir kahve çeşidiyle değiştirebilirsiniz.
  3. Sıkma kurabiye hamuru diğer kurabiye hamurlarına göre daha cıvık oluyor bu yüzden sakın fazladan un eklemeyin. Kurabiye sıkma aletiyle ya da benim gibi krema torbasına doldurarak yıldız şekilli duy ile kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye 1 er cm aralıklarla sıkın. Yaklaşık 40 tek 20 çift kurabiyeniz olacak.
  4. 170 derecelik fırında 20 dk altın rengi alana kadar pişirin. Piştikten sonra soğumaya bırakın.
malzemer dolgu kreması için
  • 1/2 su bardağı labne peyniri (süzülmüş)
  • 2 yemek kaşığı krema
  • 3 yemek kaşığı şeker
yapılışı Yarım saat kadar peçete serilmiş süzgecin içinde labne peynirini iyice süzün. Labne p. krema ve şekeri bir kabın içinde şeker eriyene kadar yaklaşık 5 dk çırpın. Üzerni streçleyip 1 saat kadar buzdolabında akışkanlığı gidene kadar bekletin. Kahve aroması daha belirgin olmasını isterseniz kremayada bu aşamada 1 tatlı kaşığı kadar kahve koyabilirsiniz. Krema kaşıktan hala akıyorsa bir süre daha buzdolabında bekletin. Servis yapmadan 20 dk kadar önce kremayı kurabiyelerin arasına 1 tatlı kaşığı kadar sürün.

5 yorum:

Eya dedi ki...

coook güzel ve leziz kurabiyeler olmus...ellerine saglik.

zehra

yeliz dedi ki...

teşekkür ederim. sizinde ellerinize sağlık...

nurseli dedi ki...

süper gözüküyor fotoğraflar çok güzel eminim kurabiyelerde öyledir... eelinize sağlık

Atike Momini Ziya dedi ki...

ellerine sağlık. bloğunu keşfettiğime nasıl sevindim anlatamam. Üstekik bayram üzeri :) bizim bayramlarda boool boool kurabiye yapılır.listeme aldım. krema biraz düşündürüyor ama yapacam galiba. teşekkürler...
bundan sonrada güzellikleri paylaşma noktasında buluşmak dileği ile...
sevgiler..

Unknown dedi ki...

Tarifleriniz çok hoş..Ellerine sağlık..Bana da beklerim..