10 Ekim 2009 Cumartesi

choux sandviç


Öğle saatlerine doğru uzayan pazar kahvaltıları için iştahı daha da kabartacak bir görüntü değilmi sizcede, resmen sırıtıyor yahu... Tabi sadece pazar kahvaltıları için değil her daim yenebilir hemde büyük bir iştahla. Choux yani şuale daha da açarsak ekler hamurundan yapılmış bu sandviçleri çok beğeneceksiniz.Ekler tabiki bir tatlı ve buda tuzlu bir sandviç nasıl oluyor derseniz şöyle ki; sadece hamurunu hazırlaken şekeri kaldırıp tuz oranını biraz fazlalaştırıyorsunuz o kadar. Bu hamuru tutturmak zordur derler aslında külliyen yalan, çünkü ya eskiden hanımlar tarifleri birbirlerine verirken eksik veriyorlardı ya da bazı pastahane sahipleri önemli püf noktalarını unutuveriyorlardı. Şimdi ben burada gramı gramına malzemeleri sayıyorum, aşama aşama yapılışını anlatıyorum tutturamamak imkansıza eş değer nerdeyse. Yapamamanız için ya malzemelerin bayat çıkması yada pişerken fırında unutmanız gerekiyor. Tamam biraz abartmış olabilirim ama gerçekten hiçbir zorluğu yok. Choux hamurunun tarifi Martha DAY'in 'Dünyanın En Güzel Tatlıları' kitabından, ekler hamurunu sandviç yapma fikri ise şimdi adını unuttuğum bir pastanede görmüşlüğüm. Neyse fazla uzatmadan işte tarif;

malzemeler
choux hamuru
  • 1/2 su bardağı tereyağı (parçalara ayrılmış halde)
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz*
  • 1 çay kaşığı şeker*
  • 1 su bardağı + 1 çorba kaşığı un (150gr)
  • 4 yumurta (çırpılmış)
  • 1 su bardağı su
* tatlı ekler hamuru yapmak iisterseniz, aynı malzemeleri kullanıp şeker ve tuz oranını, 1/4 çay kaşığı tuz ve 2 tatlı kaşığı şeker olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır. Şekerin azlığı kafanızı karıştırmasın ekler yada profiterolun kreması ve sosundaki şeker oranı yeterlidir.

yapılışı
  1. Tereyağını, tuzu ve 1 bardak suyu tencereye koyun. Yüksek ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Karışım kaynamaya başladığında ateşten alıp eleyerek unu ilave edin. Hızlıca tahta kaşıkla karıştırın ve tencereyi orta ateşe tekrar alın. Hamur tencerenin kenarlarından ayrılıp toparlanmaya başladığında,bu yaklaşık 1 dk sürer, ocaktan alın.
  2. Ocaktan aldıktan sonra ilk sıcaklığının gitmesi için 5 dk bekletin. Çırptığınız yumurtaların 3'de 1'ini ekleyip iyice karıştırın 3 kerede yumurtaları karıştırarak hamura yedirin. Hamur yumuşak ve macun kıvamına geldiğinde tamamdır.
  3. Hamur hala ılıkken (bu çok önemli) ister iki tatlı kaşığı yardımıyla ister krema sıkma torbasıyla yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yuvarlak şekilde yerleştirin. Hamurları fazla büyük yapmayın kabaracağını unutmayın. Tatlı kaşığından biraz daha az hamur almanız yeterli gelecek. Yaklaşık 25 adet sandviçiniz olacaktır.
  4. Önceden 220 derecede ısıttığınız fırında 30-35 dk üzerleri altın rengini alana kadar pişirin.
*İç malzemesini ağız tadınıza göre değiştirebilirsiniz.
iç malzameler domates dilimleri,krem peynir,zeytin ezmesi, ince ince doğranmış maydonoz, mayonez.

yapılışı Hamurlar iyice soğuduktan sonra dilediğiniz malzemeyi dilediğiniz kadar, ikiye böldüğünüz choux sandviçlerinin arasına koyun. Arasını doldurduktan sonra mayonezi ağız kısmına sürüp maydonoza bulayın. afiyet olsun...

1 yorum:

Eya dedi ki...

Yelizcigim, ellerine saglik, suale hamurunu her türlü dolgu ile cok severim. Nefis...sevgiler

zehra