26 Ağustos 2009 Çarşamba

KREMALI DOMATES ÇORBASI


Ard arda tarfilerin sırrı ramazan bereketi olsa gerek şaşırdım kendime doğrusu devamıda gelecek inşallah. benim en sevdiğim çorbalardan biridir domates çorbası diğeri ise annemin yaptığı mercimekli karışık sebze çorbası, onunda tarifini elbet bir gün paylaşırım.



Dediğim gibi domates çorbasını çok severim özelliklede kuru naneli... Kuru naneyi çorbalara, makarnaya, salataya, kahvaltıda zeytine domatese mutlaka ekerim. Şu an da hala bulabileceğiniz yeşil naneyi kendiniz de alıp kuruta bilirsiniz. Şöyleki naneleri yıkadıktan sonra dallarından tek tek ayırıyorsunuz ve bir gazetenin üzerine yayıyorsunuz. Naneyi mutlaka gölgede kurutmalısınız, güneşte kuruttuğunuz taktirde naneler kararır ve yeşil rengini kaybeder. Yok illa güneşte kurutucam diyorsanız üzerine tekrardan bir gazete ile örtün. Bir kaç gün içinde naneleriniz kuruyacaktır elinize aldığınızda ufalanıyorsa kurumuş demektir. Kurumuş naneleri avcunuzun içiyle bastırarak ufalayın ve kavonozda uzun süre saklayabilirsiniz. Marketlerden aldığınız nanelerden ne kadar farklı olduğunu, kavonozun kapağını her açtığınızda farkedeceksiniz.


not: renginin turuncu olmasını şöyle açıklayayım; salça kullanmadığım için ve tabi krema domatesin rengini bir miktar açıyor. Eğer rengine takılanlardansanız tarife 1 kaşık domates salçası ekleyin derim.

malzemeler 6 kişlik
  • 3 Orta boy domates
  • 2,5 Su bardağı su
  • 1 Yemek kaşığı un
  • 1 Yemek kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı krema (sütte olabilir)
  • 3 Çorba kaşığı tereyağı
  • Tuz, kuru nane yada rendelenmiş kaşar
yapılışı
  1. Önce domatesleri rendenin küçük tarafıyla rendeleyin.
  2. Diğer tarfatan yağ ve unu tencereye alın orta ateşte yağ eriyip un köpürmeye başladığında domates rendesini ve 2 bardak suyu tencereye ekleyin. 5- 10 dk karıştırarak kaynatın.
  3. Nişastayı yarım bardak suda ezdirin çorbaya ilave edin. 10 dk daha karıştırarak pişirin.
  4. İndirmeden bir süre önce kremayı ve tuzunu ekleyin. ocaktan alın ve pürüzsüz hale gelmesi için mutlaka süzün.
  5. Eğer istediğinizden daha sulu olduysa tekrar yarım kaşık nişastayı suda ezip biraz daha kaynatın yada daha koyu olduysa istediğiniz ölçüye göre kaynamış su ilave edip bir kaç dakika daha kaynatın.
  6. İsteğe göre nane yada rendelenmiş kaşar peyniri ile servis yapın.

Hiç yorum yok: