22 Ağustos 2009 Cumartesi

İTALYAN EKMEĞİ FOCACCIA

Uf ne uzun bir ara olmuş böyle... 2 ay boyunca hiç tarif yazmayacağım hiç aklıma gelmezdi ama tembellik bitti. deneyeceğim okadar çok tarif biriktirdim ki yemek kitaplarımın sayfaları hep işaretlerle dolu. Hele ki ramazanda açken ne güzel tatlılar yemekler yapılır değil mi? Belkide bu yüzden ardarda tarifler sizleri bekliyor olacak. Uzun bir aradan sonra ilk tarifimiz italyan ekmeği olan Focaccıa (okunuşu fokaça). Hamuru bildiğimiz mayalı pizza hamuru gibi zaten pizzanın atasıda bu ekmekmiş. Normal ekmek hamurundan biraz farklı olarak mayalandıktan sonra bir kaç kez havasını söndürüp zeytin yağı ile tekrar yoğuruyorsunuz. Üzerine ise damak tadınıza göre taze baharatlar biberiye, taze kekik, defne, eski kaşar, zeytin halkaları, domates, kurutulmuş domates, ince ince dilimlenmiş soğan, deniz tuzu, aramotik zeytin yağları gibi malzemeleri birleştirerek kendi italyan ekmeğinizİ yapabilirsiniz. Ben ise ekmeğimde, kuru domates, sarımsak, ceviz, dağkekiği ve çörek otu kullanarak hazırladım.
Aslında focaccıa hazırlamak oldukça kolay, oyalayan kısmı sadece hamurun mayalanmasını beklemek ve bir kaç kez zaytinyağı ile yoğurmak. Sonrası çok kolay dilediğiniz malzemeleri üzerine yerleştirip yüksek ısılı bir fırında yaklaşık 15-20 dakikada pişiriyorsunuz. Pişirme süresi az ama yüksek sıcaklıkta piştiğinden dışı çıtır çıtır içi ise yumuşak oluyor. Bir nevi bizim ramazan pidemiz. Aslında iftardan çok sahur için tavsiye edebilirim bu ünlü italyan ekmeğini. İftarda sıcak sıcak yiyebilmek için en son işlem malzemeleri de koyduktan sonra tepsideyken sıkıca sitreçleyip iftara yarım saat kalaya kadar buz dolabında beklettim. sizde böyle yaparak 1 gün boyunca bekletebilirsiniz. Daha fazla uzatmadan geleyim tarife... Sırada yazın sonlarına denk gelsede limonata tarifi ya da tam zamanı olan patlıcanlarla karınıyarık tarifi olabilir... malzemeler hamuru için
  • 5,5 su bardağı un
  • 2 su bardağı su
  • 1tatlı kaşığı tuz
  • 1yemek kaşığı bal yada şeker
  • 1 paket instant(kuru) maya
üzari için
  • 1/2 su bardağı zeytin yağı
  • 2 avuç kurutulmuş domates
  • 1 avuç ceviz
  • bir kaç tutam deniz tuzu
  • kekik, çörek otu
  • 2 diş sarımsak
yapılışı
  1. Tüm malzemeleri derince bir kaba koyup ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Eğer ele yapışıyorsa azar aar un katın ve 10 dakika kadar yoğurmaya devam edin.
  2. Yoğurma işlemi bittikten sonra üzerini kapatıp mutfak havlusuyla sarın ve 1 saat mayalanması için bekletin.
  3. Mayalandıktan sonra unlu tezgahta havasını alana kadar yoğurun zeytin yağının yarısın azar azar dökerek tekrar yoğurun. Aynı şekilde sararak 30 dk. mayalanmaya bırakın. Bu işlemi bir kez daha tekrarlayın ve 1 saat daha bekletin.
  4. Unladığınız tezgahta merdane yada el yardımıyla 2cm kalınlığa gelene kadar, tepsinize uygun bir şekilde açın. (benim kullandığım tepsi 25x15) çok düzgün olmasına dikkat etmenize gerek yok çünkü tekrar mayalanırken ve pişerken boşluklar dolacaktır.
  5. Tepsiye yerleştirmeden önce tepsinize yağlı kağıt yayın yada irmik unu serpin.
  6. Kurutulmuş domatesleri bir taşım suda kaynatın ve iri iri doğrayın. Cevizleride aynı şekilde iri iri dövün.
  7. Tepsiye yerleştridiğiniz hamurun üzerini zeytin yağı gezdirin ardından kekik ve çörek otunu serpin. Doğradığınız domates kurularını bastırarak hamura batmasını sağlayın. Ardından sarımsakları iri iri doğrayın, cevizleri ve deniz tuzunu serpin. Tepside mayalanması için streç filme sarıp hamurun ilk halinden iki misline çıkana kadar bekletin.
  8. Ekmeğinizi fırına salmadan önce parmaklarınızla hamura derin delikler açın dikkat edin hamur iyice sönmesin.
  9. Fırının yüksek derecesinde örneğin 260 derecede üzeri kızarana kadar 15 dk pişirin. fırından çıkardıktan sonra üzerine yine hafifçe zeytin yağı serpin VE afiyet olsun.

1 yorum:

beste dedi ki...

cok guzel gozukuyor bayilirim focaccia'ya bu kadar kolay gercekten yapmasi elinize saglik