29 Aralık 2009 Salı

Beşamel Soslu Fırında Karnabahar





 Karnabaharın en sevdiğim hali budur; fırında beşamel soslu ve kaşarlı ... Şimdi sakın demeyin, yılbaşı günü insanlara bunu mu yedireceğiz diye çünkü inanın karnabaharda asla beklenmeyecek bir performans,bence elbet beğenen birileri çıkar.
  Karnabahar deyip geçmemek lazım meğer ne kadar faydası varmış şimdi öğreniyorum. Vücuda güç veriyormuş zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderip beynin çalışmasına yardımcı oluyormuş. Kolestrolu düşürüp kalp rahatsızlıklarını azaltıyormuş.  Belkide en önemlisi vücuddaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlıyormuş, daha ne olsun bence yeterli. Gerçi bu tarifle ne kadar vitamini etkili kalıyor onu bilemem. 'Yok ben vitaminleri gitmesin, bu sebzenin etinden suyundan yararlanmak istiyorum' derseniz; az suyla haşladıktan sonra aşağıdaki fotoğrafta gözüktüğü üzre sadece zeytinyağı ve nar ekşisi ile tadlandırıp deneyebilirsiniz.




 Sebzeleri, yakma ihtimalini göze alarak her zaman az suyla haşlarım. Fazla fazla suyla haşlayıp bütün vitamininin Marmara Deniz'ine gitmesine yüreğim elvermez. Mesela makarnanın bile artan haşlama suyunu eğer ki sos yapıyorsam mutlaka sosuna katarım. Neyse fazladan bilgileri geçelim ve gelelim aslında kendi doğasında çok masum ve sağlıklı bir sebzeyi, nasıl sağlıksız ve kalorili hale getirebiliriz onu tarif edelim buyrun işte tarif...

Beşamel Soslu Fırında Karnabahar
  Malzemeler
  • 500 gr Karnabahar (orta boy)
  • 1 adet havuç
  • 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar (üzeri için)
  • su (haşlamak için yeteri kadar)
  • tuz
Beşamel Sos
  • 50 gr tereyağı
  • 2 yemek k. un
  • 1,5 su bardağı süt
  • yarım tatlı k. tuz
Yapılışı
  1. Önce karnabaharları istediğiniz boyutlarda ayırın ve yıkayın. Havucu soyduktan sonra verev şekilde orta incelikte kesin. Karnabaharları ve havuçları tencereye koyun yarısına gelmeyecek şekilde suyunu ve tuzunu koyup orta ateşte yaklaşık 25 dk haşlayın. Havuç ve karnabaharlara çatalı batırdığınızda çatala gelmiyorsa pişmiş demektir, ocaktan alın. Suyu kaldıysa ateşi biraz yükseltip suyunu çektirebilirsiniz aman dikkat edin yanmasın.
  2. Küçük bir sos tenceresinde yağı eritin, unu da ekleyip hızlı hızlı karıştırın. Unu bir kaç dakika kavurun yağ köpürmeye başladığında sürekli karıştırarak sütü azar azar dökün. Tuzunu ekleyin hafif fokurdamaya başlayınca 3-5 dk daha karıştırıp ocaktan alın.
  3. Kullanacağınız fırın kabının dibine yanmaması için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ koyun. Karnabaharı ve havuç dilimlerini fırın kabına dizin üzerine beşamel sosunu, görsellik adına ara ara gözükecek şekilde dökün.
  4. 180 derecede üzeri kızarana kadar 20 dk pişirin. Fırından almadan az önce rendelenmiş kaşarı da serpip sıcak servis yapın afiyet olsun. 

28 Aralık 2009 Pazartesi

YENİ YIL HAZIRLIKLARI




 

  Kaç gün öncesinden hazırlıklara başladım ama kendim için değil yeni yıl gecesi evinde bir ziyafet vermek isteyenler için bir kaç alternatif düşündüm. Önce şöyle lezzetli ve meşakkatli bir pasta yapayım dedim vazgeçtim sonra güzel bir anayemek yaparım dedim ondan da vazgeçtim. Aklımda okadar çok şey varken ve sağım solum tarifken karar vermek çok zor oldu. Sonra neden anayemeğe yardımcı  şöyle bir kaç tane tarif vermeliyim dedim. Evimizde bir davet vereceğimiz zaman ana yemek ve tatlıdan çok arasıcaklara, soğuklara, mezelere, ufak iştah açıcılara vs.  karar vermek her zaman daha  zor oluyor diye düşündüm ve size lezzetli ve kolay bir kaç tarif hazırladım. Bugün 1. parti umarım yarın yenileri eklenecek ve bunlar da tatlı kısmına takviyeler olacak. ilk olarak kanepe sonra patatesli toplar ve sonra beşamelli fırında karnabahar olacak.





  Havanın yağmurlu ve karanlık olması fotoğraf çekmeyi isteyen birini bir hayli zorluyor heleki bu fotoğraf sever amatörse ne kadar zor olduğunu düşünemezsiniz. Binbir zorlukla okadar çok fotoğraf çekmişim ki şuanda hangisini koyacağımı bilemiyorum umarım beğenirsiniz.

  Kanepeler bildiğiniz gibi bir kerede yenebilecek iştah açıcılardır. Şeklini biraz farklı olması ve yeniyıl konseptine uyması adına yıldız şeklindeki kalıpla kestim. Üzerine ise bir dilim kiraz domates ve _aşağıda tarifi olacak_  krem peynirli karışımı krema sıkma torbasıyla şekilli bir şekilde sıktım. Vereceğim tarifle 1 dilim tost ekmeğinden iki yıldız kanepe çıkararak 16 tane kanepe elde ettim ama siz, gelecek misafir sayısını ikiyle çarpıp (bir kişinin 2 tane yiyebileceğini tahmin ederek) tarifi çoğaltabilirsiniz. Farklı tat ve şekiller de fikir edinmek isterseniz, arama motorunuza finger food yani parmakla yenen anlamına gelen ingilizce karşılığını yazmanız yeterli.





Gelelim ikinci iştah açıcımız patates toplarına, bu tarifi damak tadınıza göre tatlandırmanız için çok müsait. İçine ve çevresine dilediğiniz baharatı kullanıp tadını değiştirmeniz an meselesi . Tarifi aşağıya tabiki ekleyeceğim ama uyguladığıızda bambaşka bir lezzet yakalacağınıza eminim. Sizi bekleten tek şey patateslerin haşlanma süresi olacaktır mutlaka deneyin derim. Ben servisi  trufflede de kullandığım kapsüllerle yaptım. Siz kurdanla yada hiç birşey koymadanda servis edebilirsiniz adı üstünde finger food değil mi....?

Krem Peynirli Kanepe
Malzemeler (16 adet)
  • 4 yemek k. krem peynir
  • 4 yemek k. mayonez
  • 8 adet kiraz domates
  • 8 dilim tost ekmeği
  • 1 tatlı k. kuru nane
  • 1/2 çay k. kuru reyhan
  • 1 çay k. kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası (karışımın yarısına)
  • dere otu (süslemek için)
 yaplışı

  1.  Salça ve domatesler hariç tüm malzemeleri karıştırn.Karışımı ikiye ayırıp yarısına salçayı ekleyin.
  2. Ekmek dilimleriniz kızartın yada kestikten sonra yağsız bir tavada şöyle bir çevirin. Tost ekmeklerinizi dilediğiniz bi kalıpla kesin yada direk dörde keserek kullanın. Artan ekmek parçalarını rondodan geçirip buzdolabında saklayarak daha sonra köfteleriniz de kullanabilirsiniz. 
  3. Domatesleri  çok ince olmayacak şekilde dilimleyin. Herbir kanepenin üzerine birer tane koyun daha sonra yıldız uçlu  krema sıkma tormasıyla (isterseniz çay kaşığı ile) kanepelerin üzerine karşımı  sıkın. Üzerlerine küçük birer dal dere otu yerleştirin.
  4. Afiyet olsun.
Patates Topları
Malzemeler (25 adet)
  • 4 orta boy patates
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek k. salça
  • 2 yemek k. sıvı yağ
  • tuz, karabiber, kırmızıbiber
  • susam, sumak, dereotu, maydonoz, nane, kekik (üzeri için)
yapılışı

 Patatesleri soyduktan sonra ufak parçalara ayırın, ne kadar ufak parçaya ayırırsanız okadar çabuk haşlanacaktır. Tencereye alın patateslerin yarısına kadar su koyup tuzunu atın. Yaklaşık 20 dk orta ateşte haşlayın. Çatalla almaya çalıştığınızda bölünüyor yada çatala gelmiyorsa haşlanmış demektir. Fazla suyu varsa süzüp elinizi yakmayana kadar soğutun. Soğanı ince ince doğrayıp yağda pembeleşene kadar orta ateşte yaklaşık15 dk pişirin ve salçayı ekleyin şöyle bir karıştırıp ateşten alın. Patateslerin üzerine  kullanacağınız malzemeler hariç diğer malzemeleri haşlanmış patatese katın. Bu aşamada blender kullanarak püre haline getirirseniz cıvıklaşabilir o yüzden yoğurarak karıştırın. Top haline getirip dilediğiniz baharata bulayın. Afiyet olsun.


17 Aralık 2009 Perşembe

Kestaneli Kurabiye

Cafeyirmiyedi gururla sunar...





Çok net bir tarif ve başlık oldu 'kestaneli kurabiye'. Bazı tarifler vardır malzeme listesi kısa yapılışı net, işte bu tarif de tıpkı o tarifler gibi içinde kurabiyeyi kişileştiren tek bir malzeme var kestane. Belki de bu kurabiyeyi güzel yapan da bu sadeliğidir.
  Eğer fındıklı, cevizli yada tarçınlı kurabiye tariflerinden sıkılıp farklı şeyler denemek istiyorsanız bu kestaneli kurabiye tarifini deneyebilirsiniz. Tek uğraşı kestaneleri önceden haşlayıp, ayıklamak ve püre haline getirmek sonrası ise bildiğiniz gibi... En aşağıda kurabiye için kullandığım kestane püre tarifi olacak farklı yerlerde de olsa mutlaka  deneyin. Örneğin; kek, pasta, krema, cheesecake seçmek size kalmış.











  Kestaneli kurabiyeyi geliştirene kadar  3 farklı tarif  ve beş kurabiye şekli denedim. En güzeli ise püre haline getirdiğim kestaneyi , hem kurabiyenin hamuruna katıp, hemde pişirmeden önce arasına  koyarak yaptığım oldu. Kestaneleri sadece haşlayıp kırıntı olarak kurabiyenin hamuruna  katsam derseniz, hemen söyleyeyim ben denedim olmadı. Nedeni ise kestane kırıntırları, kurabiyenin içinde sertleşti. Yok ben arasında istemem sadece hamuruna katarım diyorsanız, olabilir ama pişirmeden önce kurabiyelerin arasına ekstradan koyacağınız kestane püresi, daha yoğun bir tat oluşturuyor. Püreyi kurabiyeler piştikten sonra üzerlerine koyarım derseniz, onu da denedim yine olumsuz bir cevap olacak ama bir bütünlük olmadı amiyane bir tabirle çok yavan oldu. Ve son olarakta ''altı üstü bir kurabiye, bu kadar uzatmanın ne anlamı var'' diye içinizden geçiriyorsanız, evet haklısınız ama yemek yapma aşkı bu olsa gerek...

Yeni yılı evde kutlamak isteyenler için  güzel bir tarifim olacak. Leziz bir ana yemek mi olur, yoksa nefis bir tatlı mı ona henüz karar vermedim ama misafirleriniz için bir süprizim olacak inşallah. içimden bir ses tatlı tatlı desede sanırım bir ana yemek tarifinin tam zamanıdır değil mi?

*kaynak: cafeyirmiyedi

Kestaneli Kurabiye
Malzemeler (25 tane)
  • 90 gr tereyağı
  • 1 yumurta sarısı
  • 1/2 su bardağı şeker ( 100gr)
  • 1  su bardağı + 1 çorba kaşığı un (150 gr)
  • 3/4 su bardağı mısır nişastası (100 gr)
  • 1 çay kaşığı kabartmatozu
  • 200 gr  kestane püresi *
* kestane püresinin tarifi aşağıdadır

yapılışı
  1. Oda sıcaklığındaki tereyağını, şekeri ve yumurta sarısını, krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  2. Ardından hazırladığınız kestane püresinden 4 yemek kaşığı ilave edip tekrar çırpın. Malzemeler iyice birbirine karıştıktan sonra nişasta, kabartma tozu ve unu eleyerek karışıma ekleyip iyice yoğurun. Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur elde etmelisiniz. 
  3. Eğer hala elinize yapışıyorsa azar azar un ilave ederek kıvama getirin. Buz dolabında en az 30 dk streç filme sararak bekletin.
  4. Yaklaşık 25 tane ceviz büyüklüğünde yuvarladığınız hamurları, yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Hazırladığınız kurabiyeleri avcunuzun içiyle hafifçe açın arasına çay kaşığı kadar kestane püresi koyup _en üsteki fotoğraftaki gibi_ iki yanından kapatın. Daha sonra isterseniz üst taraflarını şekere banıp tekrar tepsiye yerleştirin.  
  5. Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında, yaklaşık 20 25 dakika kenarları altın rengini alana kadar pişirin.

Kestane Püresi

  • 200 gr kestane (25-30 tane )
  • 1/2 su bardağı sıcak su
  • 1/2 su bardağı şeker
yapılışı
  1. Kestaneleri haşlamadan önce  koyal soyulması için boydan boya çizin. Tencereya kestaneleri ve kestanelerin üzerini geçeçek kadar su koyup iyice yumuşayana kadar yaklaşık 30 dk haşlayın.
  2. Haşlanan kestaneleri sıcakken daha kolay ayıklarsınız bu yüzden soğumadan kabuklarını ve zar kısmını iyice temizleyin. 
  3. Ufak bir tencereye kestaneleri, sıcak suyu ve şekeri koyup 15 dk kısık ateşte pişirin. Son 5 dakika suyunu iyice çekeceği için sürekli karışrmalısınız. Daha sonra çatal yardımıyla yada blendır ile iyice püre haline getirin.
  4. Soğuduktan sonra kurabiye ve tatlılarda kullanabilirsiniz.

27 Kasım 2009 Cuma

İYİ BAYRAMLAR




  Bayramları  ailemizin bir araya toplanması için bir bahane olarak görürüm hep . Her bayramı mutlaka ailem ve sevdiklerimle geçirmeyi tercih ederim. Hiç bir zaman tatil olarak değerlendirmeyi düşünmemişimdir. Tabiki tatil yapmayı tercih edenleri, bayramı farklı yerlerde geçirmeyi planlayanları da yadırgamıyorum. Nese daha  fazla uzatmadan, ailecek ve sevdiklerinizle geçirebilceğiniz mutlu huzurlu sağlıklı nice bayramlar dilerim.




  Bu gördüğünüz kuzucuklar bayrama özel, gerçi biraz fare ve tavşan karışımı olsalar dahi onlar benim gözümde kuzu... Onları yapmakla uğraşırken 'İşte kuzu kuzu geldim' diye sürekli mırıl mırıl mırıldandım sizce de çok şirin değiller mi? Şimdilik tarif yok çünkü öyle leziz göründüklerine bakmayın  yerken hımm! dedirtecek kadar olmadılar. Sadece bayramınızı kuru kuru kutlamak istemedim tekrar iyi bayramlar.




8 Kasım 2009 Pazar

karamelli sıcak çikolata




Bu sıcak çikolata tarifinin tadını anlatmak için, 'tatlı sanatının Picasso'su' olarak bilinen Pierre Herme'ye ait olduğunu söylemem, yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Pierre Herme hakkında daha fazla bilgi istiyorum diyorsanız,  bizzat gidip görmüş ve Pierre Herme tatlılarnı tatmış biri olarak Işıl Hanım'ın bloguna bir göz atın derim, lütfen tıklayınız. Sizde bu güzel kış gecelerinde kendinizi ödüllendirin ve bir fincan sıcak çikolata yapın. Tabi ki yanına bir kaç kurabiye ve bir yığın kalori alarak, olsun bence bu lezzete değer.




kaynak: Pierre Herme Chocolate Desserts uyarlanmıştır

Karamelli Sıcsk Çikolata
Malzemeler (2 kupa)
  • 500 ml süt
  • 60 ml su (1/2 çay bardağı)
  • 4 çorba kaşığı şeker (67 gr)
  • 110 gr eritilmiş bitter çikolata (%70  kakao)
yapılışı
  1. Süt ve suyu bir kapta kaynama noktasına getirin. Başka bir tencere yada teflon bir tavada şekeri orta ateşte eritin. İyice eriyip Karamel rengini almasını bekleyin. Beyaz bir zaminde karamel rengini alıp almadığını kontrol edin.
  2. Bu arada benmari usulu çikolatanızı eritin.
  3. Şeker, karamelize olduktan sonra sütten azar azar dökmeye başlayın. Ufak çapta patlamalar olabilir ellerinize dikkat edin. İlk döktüğünüzde süt kabarıp köpürecektir sürekli karıştırın. Köpüklenme bittikten sonra yavaş yavaş kalan sütü de ilave edip şeker içinde iyice eriyene kadar kısık ateşte karıştırın.
  4. Benmari yöntemiyle erittiğiniz çikolatayı da sürekli karıştırarak karamelli süte ilave edin. yaklaşık 1-2 dakika sonra metal bir kaşığı sıcak çikolataya bandırın kaşığın arkası pütürlüsüyle karıştırmaya devam eğer pütür yoksa servis yapabilirsiniz.
  5. afiyet olsun.

31 Ekim 2009 Cumartesi

TATLI EKMEK







  Bu tatil gününde lezzetli bir ekmekle beraber yaptığım kahvaltıdan sonra tek yaptığım şey kahvemi yudumlayıp dergi karıştırmak oldu. Dışarıya sadece markete gitmek için adım attım, geriye birkaç dergi ve kırık şemsiyeyle döndüm. Resmen kış gelmiş ama bence hoş gelmiş çünkü en sevdiğim mevsimdir kendileri. Çoğunluğun aksine kışı severim ben, kat kat giyinmeyi, yağmuru, karı, geceleri kestaneyi, patlamış mısırı ve tabiki taze taze demlenmiş çayı...

   Bu gördüğünüz lezzetli mi lezzetli ailecek yemeye doyamadığımız tatlı bir emek. Farkedersiniz ki ekmeğin bütün hali yok çünkü fotoğraflarını çekebilmek için bir kaç dilimi zor ayırdım. Tatlı ekmeğin yapımı akşam 9 sularında başladı ve gece 12 gibi tadına bakabildik. Yapım aşaması biraz zahmetli Richard Bertinet'in tarifinden uyarladım. Mayalı bir hamur olduğundan mayalanma süresi de eklenince bayağı uzun sürdü ama sonuç muhteşemdi. Ev ahalisi paskalya çöreğine benziyor dedi, bende hem fikir oldum ama siz, tam paskalya tadını yakalamak isterseniz şeker oranını 1,5 katına çıkarın derim (6 kaşık).




Yapılış şekli, mayalı ekmek hamuru tariflerinden değişik olarak hamurla bir hayli haşır ve neşir oluyorsunuz. Hamur sizi biraz yoruyor siz ise hamuru yerden yere vuruyorsunuz. Şimdi ne demek istiyor diye düşünebilirsiniz hemen anlatıyorum; normalde sıklıkla kullanılan, alabildiği kadar un yada kulak memesi kıvamı denilen tabirler bu tarif için geçerli değil. Bu ekmeğin hamuru son derece cıvık oluyor bu cıvıklığı gidermek için ise kesinlikle un koymuyoruz. Hamuru sürekli tezgahın üzerine vurarak hizaya sokuyoruz. Bu yapılış şeklini anlatması ve anlaması zor olduğundan biraz araştırıp Richard Bertinet'in bir videosunu buldum. Buradan izleyerek ne anlatmak istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Buyrun tıklayın. Bu siteden farklı videolar da izleyebilirsiniz.
  Tatlı ekmeği, yanında tatlı birşeylerle yemek lezzetine lezzet katıyor. Örneğin hiç kimsenin hayır diyemediği, nutellayla  reçelle ya da kışın vazgeçilmez ikilisi tahin pekmez ki benim favorim oldu, deneyebilirsiniz. Evet çok konuştum işte tarif

tatlı ekmek

2 somun ekmek için

malzemeler ;
  • 3,5 su bardağı un
  • 1 bardak artı 2 yemek kaşığı süt (ılık)
  • 2 yumurta
  • 3 çay kaşığı instant maya
  • 4 yemek kaşığı tereyağı (tuzsuz)
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 su bardağı kuru üzüm
üzeri için
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 kaşık pekmez
  • fındık kırığı
yapılışı
  1. Unu, yoğuracağınız kaba eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın. Kenarlarına gelecek şekilde şekeri, kuru üzümleri, mayayı ve tuzu ekleyin. Ortasına yumurtaları, tereyağını ve sütü ekleyin eğer yaş maya kullanacaksanız mayayı da ekleyip iyice parmak uçlarınızla ezin.
  2. Spatula yardımıyla, mikser edasıyla kenarlardan yavaş yavaş alıp aynı tarafa doğru karıştırın. İyice karıştırdığınıza emin olduktan sonra spatulayla kabı sıyırarak hamuru tezhaga aktarın.
  3. Telaş yook nasıl forma girdiğine inanamayacaksınız. Dört parmağınız altta, baş parmağınızı üst tarafa getirerek hamuru kavrayın. Daha sonra hamuru alıp göğüs hizanıza kadar kaldırıp hamurun üstü yani baş parmağınızın olduğu tarafı, tezgaha gelecek şekilde atın. Bu işlemi yaklaşık 10 ile 15 dk arasında aynı şekilde yapın. Arada spatula  ile tezgahın üzerindeki hamur kalıntılarını toplatın. (videoyu izleyin.)
  4. Bir süre sonra hamur elastik ve tezgaha daha az yapışır hale gelecektir bu doğru yolda olduğunuzun işaretidir. Hamur tamamen ele yapışmayan bir hal aldığında mayalanması için bekleteceğiniz kabı biraz unlayıp hamuru içine koyun üzerini kapatın. (streçle sarın yada kapak kapatın) Sıcak bir yerde, mutfak beziyle sarıp 1,5 saat bekletin.
  5.  1,5 saat sonunda şekil vermek için hafif unladığınız tezgaha alın. Hamuru ikiye bölün iki somun ekmeğiniz olacak. Hamurları tekrar üçe bölün ve yaklaşık 20 25 cm kadar uzatın ve örün. Ya da istediğiniz, başka bir şekli verip yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin. Pişerkende kabaracağı için tepsiye aralık vererek koyun.
  6. Yumurta sarısını ve pekmezi karıştırıp hamurun üzerine sürün. Bu süre içerisinde tepsi mayası da olmuş olacaktır. Tepesine fındık kırıklarını serpip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri iyice kızarana kadar 25-30 dk pişirin.
  7. Piştikten sonra fırından çıkarıp üzerine, yumuşak kalmaları için hafif nemli bir bezle örtün. İlk sıcaklığı gittikten sonra hala ılkken yiyebilirsiniz.
  8. afiyet olsun...

20 Ekim 2009 Salı

Elma Çayı


Havaların şaştığı şu günlerde grip ya da nezle olmak an meselesi bu yüzden önlem almak lazım. Sizde mutlaka bu çayı yapın ve sıcak sıcak hüpletin derim. Çoktan şifayı kaptım diyorsanız geç kalmış sayılmazsınız mikroplarla savaşmaya devam. Bol bol kaynatıp için hatta öksürüyorsanız içine zencefil ve bir tutam ıhlamur da ekleyebilirsiniz. Ben başlığı elma çayı olarak attığım için tarifden şaşmıyorum. Laf aramızda metabolizmayı
hızlandırıyormuş bilginize.




Elma Çayı
Malzemeler
  • 2 orta boy elma
  • 1 limon
  • 2 çubuk tarçın
  • 5-10 adet tane karabiber
  • 5-10 adet karanfil
  • 2 yemek kaşığı bal (isteğe bağlı)
  • 1,5 litre su
  • kuru üzüm (servis için)
Yapılış: Elmaları kabuklarıyla birlikte dörde bölün içini temizleyin. Limonun yarısını dörde bölerek tencereye atın yarısını da  sıkın. Ekşi sevmiyorsanız yarım limonu sıkmadan sadece dörde bölerek tencereye koyun. Diğer bütün malzemeleri suyla birlikte koyup orta ateşte yaklaşık 20 dk elmalar çatalla ezilene kadar kaynatın. İyice süzün bardaklara koyduktan sonra içine kuru üzüm atıp servis yapın. Beklemeyin bekletmeyin taze olarak tüketin, şifa olsun efendim.

10 Ekim 2009 Cumartesi

choux sandviç


Öğle saatlerine doğru uzayan pazar kahvaltıları için iştahı daha da kabartacak bir görüntü değilmi sizcede, resmen sırıtıyor yahu... Tabi sadece pazar kahvaltıları için değil her daim yenebilir hemde büyük bir iştahla. Choux yani şuale daha da açarsak ekler hamurundan yapılmış bu sandviçleri çok beğeneceksiniz.Ekler tabiki bir tatlı ve buda tuzlu bir sandviç nasıl oluyor derseniz şöyle ki; sadece hamurunu hazırlaken şekeri kaldırıp tuz oranını biraz fazlalaştırıyorsunuz o kadar. Bu hamuru tutturmak zordur derler aslında külliyen yalan, çünkü ya eskiden hanımlar tarifleri birbirlerine verirken eksik veriyorlardı ya da bazı pastahane sahipleri önemli püf noktalarını unutuveriyorlardı. Şimdi ben burada gramı gramına malzemeleri sayıyorum, aşama aşama yapılışını anlatıyorum tutturamamak imkansıza eş değer nerdeyse. Yapamamanız için ya malzemelerin bayat çıkması yada pişerken fırında unutmanız gerekiyor. Tamam biraz abartmış olabilirim ama gerçekten hiçbir zorluğu yok. Choux hamurunun tarifi Martha DAY'in 'Dünyanın En Güzel Tatlıları' kitabından, ekler hamurunu sandviç yapma fikri ise şimdi adını unuttuğum bir pastanede görmüşlüğüm. Neyse fazla uzatmadan işte tarif;

malzemeler
choux hamuru
  • 1/2 su bardağı tereyağı (parçalara ayrılmış halde)
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz*
  • 1 çay kaşığı şeker*
  • 1 su bardağı + 1 çorba kaşığı un (150gr)
  • 4 yumurta (çırpılmış)
  • 1 su bardağı su
* tatlı ekler hamuru yapmak iisterseniz, aynı malzemeleri kullanıp şeker ve tuz oranını, 1/4 çay kaşığı tuz ve 2 tatlı kaşığı şeker olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır. Şekerin azlığı kafanızı karıştırmasın ekler yada profiterolun kreması ve sosundaki şeker oranı yeterlidir.

yapılışı
  1. Tereyağını, tuzu ve 1 bardak suyu tencereye koyun. Yüksek ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Karışım kaynamaya başladığında ateşten alıp eleyerek unu ilave edin. Hızlıca tahta kaşıkla karıştırın ve tencereyi orta ateşe tekrar alın. Hamur tencerenin kenarlarından ayrılıp toparlanmaya başladığında,bu yaklaşık 1 dk sürer, ocaktan alın.
  2. Ocaktan aldıktan sonra ilk sıcaklığının gitmesi için 5 dk bekletin. Çırptığınız yumurtaların 3'de 1'ini ekleyip iyice karıştırın 3 kerede yumurtaları karıştırarak hamura yedirin. Hamur yumuşak ve macun kıvamına geldiğinde tamamdır.
  3. Hamur hala ılıkken (bu çok önemli) ister iki tatlı kaşığı yardımıyla ister krema sıkma torbasıyla yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yuvarlak şekilde yerleştirin. Hamurları fazla büyük yapmayın kabaracağını unutmayın. Tatlı kaşığından biraz daha az hamur almanız yeterli gelecek. Yaklaşık 25 adet sandviçiniz olacaktır.
  4. Önceden 220 derecede ısıttığınız fırında 30-35 dk üzerleri altın rengini alana kadar pişirin.
*İç malzemesini ağız tadınıza göre değiştirebilirsiniz.
iç malzameler domates dilimleri,krem peynir,zeytin ezmesi, ince ince doğranmış maydonoz, mayonez.

yapılışı Hamurlar iyice soğuduktan sonra dilediğiniz malzemeyi dilediğiniz kadar, ikiye böldüğünüz choux sandviçlerinin arasına koyun. Arasını doldurduktan sonra mayonezi ağız kısmına sürüp maydonoza bulayın. afiyet olsun...

8 Ekim 2009 Perşembe

Kahveli Sıkma Kurabiye


Kurabiyelerime isim verme konusunda bir hayli kafa patlattım. Öyle daha değişik gözükmesi adına yabancı terimler, egzantrik olsun diye afilli kelimeler kullanmayı sevmiyorum. En iyisi kurabiyeleri kısaca tarif eden bir isim buldum. İçindeki ana malzeme olan kahve ve yapılış şeklini belirtmek için ise sıkma kullandım. Böylece kurabiyelerim adı ortaya çıktı kahveli sıkma kurabiye. Tabi ki bazen yörelere veya tarif nereye ait ise orjinal adını kullanmayı tercih ediyorum.Bu sefer tarifi bir hayli değiştirdiğim için isim konusunda biraz zorlandım. Türkçede sıkma kurabiye olarak kullanılsa da ingilizce de ''spritz cookie''dir ve yabancı sitelerde ararken böyle arayablirsiniz.

 
Tarifin orjinaline buradan bakabilirsiniz. Kaçırmadan takip ettiğim ve sürekli güncelenen bir blog, onlarca değişik tatlı tarifi bulabilirsiniz. Tarfin orjinalinde kurabiyeler limonlu, dolgusu ise buttercream ile yapılmıştı. Ben kurabiyeleri kahveli, dolgusunu ise labne peynirli bir krema yaptım. mini cheesecake lezzetinde oldu kaç tane yediğimi bile hatırlamıyorum.
 
malzemeler kurabiye hamuru için
  • 110gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1/2 su bardağı şeker (90gr)
  • 1+1/4 su bardağı un (170gr)
  • 3 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı kahve (türk kahvesi kullandım)
  • 1/4 çay kaşığı tuz
yapılışı
  1. Tereyağını küp küp kesin mikserle iyice eriyene kadar çırpın. Şekeri ve yumurta sarılarını ekleyin bu defa şeker eriyene kadar iyice çırpın.
  2. Kahve,tuz ve unu bir kapta iyice karıştırın ve diğer karışıma döküp kaşık yardımıyla karıştırın. Ben kahveyi türk kahvesi olarak kullandım ama siz, aynı ölçüde dilediğiniz başka bir kahve çeşidiyle değiştirebilirsiniz.
  3. Sıkma kurabiye hamuru diğer kurabiye hamurlarına göre daha cıvık oluyor bu yüzden sakın fazladan un eklemeyin. Kurabiye sıkma aletiyle ya da benim gibi krema torbasına doldurarak yıldız şekilli duy ile kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye 1 er cm aralıklarla sıkın. Yaklaşık 40 tek 20 çift kurabiyeniz olacak.
  4. 170 derecelik fırında 20 dk altın rengi alana kadar pişirin. Piştikten sonra soğumaya bırakın.
malzemer dolgu kreması için
  • 1/2 su bardağı labne peyniri (süzülmüş)
  • 2 yemek kaşığı krema
  • 3 yemek kaşığı şeker
yapılışı Yarım saat kadar peçete serilmiş süzgecin içinde labne peynirini iyice süzün. Labne p. krema ve şekeri bir kabın içinde şeker eriyene kadar yaklaşık 5 dk çırpın. Üzerni streçleyip 1 saat kadar buzdolabında akışkanlığı gidene kadar bekletin. Kahve aroması daha belirgin olmasını isterseniz kremayada bu aşamada 1 tatlı kaşığı kadar kahve koyabilirsiniz. Krema kaşıktan hala akıyorsa bir süre daha buzdolabında bekletin. Servis yapmadan 20 dk kadar önce kremayı kurabiyelerin arasına 1 tatlı kaşığı kadar sürün.

2 Ekim 2009 Cuma

yaratıcı buluşlar

Yaratıcı oldukları kesin ama ne kadar yararlı orası tartışılır. Benim çok dikkatimi çekti heleki bazılarına bayıldım. Bir çok yaratıcı buluş vardı ama ben mutfak için olanlarını buraya ekliyorum. Foğraflarına bakarken ben çok eğlendim siteye koyarak paylaşmak istedim buluşların kimlere ait olduğu yazmadığı için burdan paylaşamıyorum. yine de burdan tebrik ediyorum.
benim favorim bu buluş sanki şeker torbası çok yaratıcı... Maydonozlar için güzel bir icad yani maydonozlara suda ölüm yoook... Pasta testeresi, kullanışlı olabilir belki... Buda benim gibi kahvesini asla bisküvi yada kurabiyesiz içemeyenler için... Bu çok güzel, hemen bende de fikir oluştu biraz yaşı fazla olan birine roma rakamlarıyla bir pasta yapılabilir hem yaratıcı hem esprili... Biraz mide bulandırıcı gelebilir ama bence çok yaratıcı.. Hep yaptığımız bir şey değilmidir? özellikle kremalarda parmaklar mutlaka nasibini alır ama sanırım böylesi daha hijyenik.. Bu ısırılmış şekli veren kalıplarda süper ama ben onları kalıpsız da yaparım... Hem tartı hem kesme tahtası hem yaratıcı hemde kullanışlı olsa gerek.Gerçekten eğlenceli buluşlar değil mi ama...